© AP

Rajoy wil duidelijkheid: “Heeft Puigdemont de onafhankelijkheid van Catalonië nu uitgeroepen?”

“Wij zullen formeel aan mijnheer Puigdemont vragen of hij de onafhankelijkheid van Catalonië heeft uitgeroepen.” Dit heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy woensdagmiddag gezegd.

Rajoy vertelde aan de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont te hebben verzocht te verduidelijken of hij al dan niet de onafhankelijkheid van Catalonië heeft uitgeroepen. Dit is de eerste stap naar een activeren van artikel 155 van de Spaanse grondwet.

“Indien Puigdemont de wet eerbiedigt, zal dit een einde maken aan illegaliteit en onzekerheid. Dit is wat we allemaal hopen, om een eind te maken aan de huidige situatie in Catalonië”, zei de Spaanse regeringsleider volgens de krant El País.

Om 12.30 uur zal de sociaaldemocratische oppositieleider Pedro Sánchez een verklaring afleggen, aldus de openbare Spaanse omroep.

Onaanvaardbaar

De Spaanse vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría deed de verklaringen van de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont dinsdag af als “inacceptabel”. Puigdemont heeft Catalonië in “het hoogste niveau van onzekerheid” gestort met zijn toespraak van iemand die “niet weet waar hij is, waar hij heen gaat of waar hij naartoe wil”. Ze herhaalde ook nogmaals dat het referendum in Catalonië “niet heeft plaatsgevonden”.

Puigdemont hield dinsdag een toespraak voor het Catalaanse parlement. Daarin zei hij dat hij de wil van het Catalaanse volk om een onafhankelijke staat te worden, wil nakomen, maar dat hij de onafhankelijkheid van de regio nog niet zou uitgeroepen. Hij stelde voor om het resultaat van het referendum van 1 oktober met enkele weken op te schorten en kansen te geven aan verdere dialoog en bemiddeling met de centrale regering in Madrid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer