© vtm

Bende zette groot drugslabo op in Maasmechelse garage: advocaten minimaliseren rol van beklaagden

De advocaten van de zestien beklaagden, die celstraffen tussen een en negen jaar riskeren voor het opstellen van een groot drugslabo in de garage van een woning in Maasmechelen, minimaliseren stuk voor stuk de rol van hun cliënt. De bende kocht maar liefst 1.700 kilogram apaan, de grondstof voor aanmaak van amfetamines, aan via een firma door onlinebestellingen te plaatsen bij een invoerder uit China.

shde

In 2012 kreeg de politie melding van verdachte leveringen van apaan, een grondstof voor het maken van synthetische drugs, in Maasmechelen. Dit gebeurde in de garage van de buurman van de hoofdverdachte. In het drugslabo werd apaan omgezet in de grondstof BMK die daarna gebruikt werd om amfetamines te produceren. Om het handeltje te kunnen voeren, zocht de spoorloze hoofdverdachte hulp bij zijn neven, zijn vriendin en kennissen die elk hun eigen taak kregen. Zo werden er via de firma’s van een bevriende Nederlander en de vriendin van de Maasmechelaar verschillende bestellingen gedaan in China. De apaan werd met het vliegtuig naar België gevlogen en in Zaventem pikte de pakjesdienst DHL de drugspakketten op om ze nadien af te leveren aan de woning in Maasmechelen.

Twijfel

Woensdag kwamen de raadslieden van de beklaagden aan het woord. De rollen werden grotendeels geminimaliseerd. Zo zouden er volgens de advocaten, ondanks het wel zeer uitgebreide strafdossier, te weinig bewijslasten op tafel liggen. “Men moet niet rond de pot draaien met beweringen, maar wel vaststaande feiten voorleggen”, aldus een van hen die dan ook de vrijspraak vroeg op grond van twijfel.

Vonnis volgt op 8 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer