Direct naar artikelinhoud
State of the union

België - Nederland 1 - 3: België blijft (te?) nuchter, Nederland hyperambitieus

Premier Charles Michel en zijn Nederlandse collega Mark Rutte.Beeld BELGA

Terwijl Charles Michel zijn regering weer op gang trekt, schiet het Nederlandse kabinet van Mark Rutte uit de startblokken. De nuchterheid van Michel steekt schril af tegen de tomeloze ambitie van Rutte. Die steekt, gesterkt door de mooie economische cijfers, een tandje bij rond de milieudoelstellingen. Op het vlak van migratiebeleid zijn beide landen aan elkaar gewaagd.

SOCIO-ECONOMISCH: 0 - 1

België

Jawel, premier Michel kon het niet laten en herhaalde in zijn state of the union het regeringsmantra: jobs, jobs, jobs. Michel toonde met cijfers aan hoe hard zijn regering op dat vlak heeft gewerkt. 4,8 miljoen mensen zijn aan het werk, en er kwamen 30.000 nieuwe jobs erbij. "Deze regering wil de arbeidsmarkt de 21ste eeuw in loodsen", klonk het. Alleen steekt de werkzaamheidsgraad van 67,7 procent nog altijd schril af tegen het Europees gemiddelde van 71 procent.

Deze regering pakt economische problemen aan, bezweert Michel. Hij geeft als voorbeeld de taxshift, en de hervorming van de vennootschapsbelasting, om nieuwe investeringen aan te trekken.

Nederland

Ook Mark Rutte heeft een mantra: 'Vertrouwen in de toekomst', heet het bij onze buren. En toegegeven, zeker op het socio-economische vlak heeft het kabinet Rutte stevige fundamenten. Er is een begrotingsoverschot, en tegelijk is de staatsschuld er gezakt tot rond de 60 procent van het bruto binnenlands product. "Nederland moet niet alleen vooruitgaan in de statistieken, Nederlanders moeten dat ook zelf ervaren", zegt Rutte. Het kabinet wil de komende jaren de belastingen verlagen, vooral voor de middeninkomens. De vennootschapsbelasting gaat van 25 naar 21 procent. Er komt wel een soepeler ontslagrecht, maar tegelijk meer zekerheid voor flexwerkers.

KLIMAAT: 0 - 1

België

De klimaatdoelstellingen halen blijft voor België de ambitie, maar ook niet meer dan dat. Voor ons land komt dat onder meer neer op het verminderen van de uitstoot van broeikasgas met 35 procent, tegen 2030. Michel benadrukt wel dat de opwarming van de aarde geen twijfelachtigheid meer is. "Er is haast bij", zegt de premier, die de Parijse doelstellingen bevestigt.

Michel zegt verder te willen gaan om de energietransmissie vorm te geven, die tegelijk de continuïteit waarborgt en dit binnen een voorspelbaar financieel kader. Hij kijkt daarbij ook expliciet naar de gewesten om hun deel van het werk te doen. Maar het geheel mist overtuigingskracht.

Nederland

Is het arrogantie of pure ambitie? In ieder geval doet Rutte dure beloftes. Het kabinet ziet het klimaatverdrag van Parijs als minimumpakket en wil in 2030 meer reductie van broeikasgassen dan de Europese Unie: geen 40, maar 49 procent vermindering ten opzichte van 1990. Alle kolencentrales in Nederland moeten uiterlijk tegen 2030 dicht. Er komt een klimaatwet, met juridisch afrekenbare milieudoelen. Een kilometerheffing voor vrachtverkeer wordt ingevoerd. Er komen meer kavels voor windenergie op zee. En de belastingen voor bedrijven en burgers worden vergroend, volgens het principe: de vervuiler betaalt.

MIGRATIE 1 - 1

België

De regering voert "een menselijk, maar krachtdadig migratiebeleid", zegt Michel. De migratiestromen uit oorlogsgebied waren voor wel meer Europese lidstaten een oefening in spreidstand. Michel rekent voor dat ons land sinds 2015 meer dan 35.000 vluchtelingen heeft beschermd. Het aantal humanitaire visums is in drie jaar tijd verachtvoudigd. België komt zijn internationale verplichtingen na. We vangen mensen in nood op, maar tegenover die solidariteit staat iets. Vorig jaar werden bijna 1.600 illegale criminelen teruggestuurd. Dit aantal is in twee jaar tijd meer dan verdubbeld.

Volgens Vluchtelingenwerk Nederland wordt in ons land zowat 60 procent van de asielaanvragen goedgekeurd. In Nederland is dat 72 procent.

Nederland

Ook in Nederland is het migratiedebat stof voor discussie. Rutte voerde naar eigen zeggen ook een "streng, maar rechtvaardig immigratiebeleid." En dat beleid wordt zelfs nog een tandje strenger. Mensen die vluchten voor oorlog moeten zoveel mogelijk worden opgevangen in hun eigen regio. Immigranten die toch een verblijfsstatus krijgen, moeten zich voortaan sneller integreren. Hun toegang tot de verzorgingsstaat wordt beperkter. Vluchtelingen met een verblijfsstatus krijgen in de eerste twee jaar dat ze in Nederland verblijven, geen recht meer op zorgtoeslag, huurtoeslag en bijstand. Om ongecontroleerde migratiestromen te stoppen, moeten in Europees verband migratiedeals worden gesloten met andere landen.