© Photo News

Federer overklast Nadal in finale en wint ATP-toernooi Shanghai

De Zwitser Roger Federer (ATP 2) heeft zondag het Masters 1.000-toernooi in Shanghai (hard/5.924.890 dollar) op zijn naam geschreven. De 36-jarige routinier won na één uur en dertien minuten tennis in twee sets (6-4 en 6-3) van de Spaanse nummer één van de wereld, Rafael Nadal.

Voor Federer is het de tweede eindzege in Shanghai, na 2014. In 2010 was hij ook al eens verliezend finalist. Het is voor Federer de 94e ATP-titel over zijn hele carrière. Hij komt daarmee op gelijke hoogte met Ivan Lendl. De Amerikaan Jimmy Connors is de enige die nog meer titels verzamelde. Hij veroverde er 109.

Voor Nadal is het zijn tweede verloren finale in Shanghai. De ‘Koning van het Gravel’ moest ook in 2009 al eens de duimen leggen in de finale. Nadal leidt wel nog in de tussenstand van het aantal onderlinge duels met rivaal Federer. Daarin staat het nu 23-15 in het voordeel van de Spanjaard.

Federer wil Masters winnen

De Zwitser Roger Federer (ATP 2) heeft na zijn zege van het Masters 1.000-toernooi in Shanghai (hard/5.924.890 dollar) zijn zinnen gezet op de ATP Finals in Londen. "Het is mijn eerstvolgende doel", verklaarde de FedExpress zondag.

"Het seizoen is lang geweest, maar zoveel heb ik nog niet gespeeld", gaf de 36-jarige Federer toe. Na de 6-4 en 6-3 zege tegen 's werelds nummer één Rafael Nadal in de finale in Shangaï staan er 27 Masters 1.000-zeges op zijn palmares. "Ik voel me fysiek goed na vijf opeenvolgende wedstrijden. Maandag zal ik samen met mijn team een stand van zaken opmaken en de doelstellingen voor de rest van het seizoen bepalen. De Masters in Londen wil ik echt graag winnen, maar na het seizoen dat ik heb beleefd is alles mooi meegenomen. Misschien kan ik nog dichter bij Nadal sluipen en wie weet het seizoen afsluiten als nummer 1."

De Zwitser gaat volgende week in het ATP-toernooi van Bazel (23-29 oktober) op zoek naar zijn achtste eindzege. Of Federer daar opnieuw zijn aartsrivaal Nadal in de ogen zal kijken, valt nog af te wachten. "Ik weet nog niet of ik in Bazel zal spelen", zei de Spanjaard, die na een zegereeks van 16 overwinningen voor de vierde keer op rij zijn meerdere moest erkennen in Federer. "Ik speelde niet mijn beste wedstrijd, maar Federer stond echt heel goed te tennissen. Hij serveerde uitstekend, retourneerde bijna perfect en er zat veel snelheid in zijn slagen", aldus Nadal, die met een verband aan de rechterknie op het terrein stond.

Nadal is de grote favoriet om de eerste plaats op de ATP-ranking vast te houden tot het einde van het jaar. De gravelkoning heeft 1.960 punten meer dan Federer. Op de toernooien van Bazel en Parijs en de ATP Finals in Londen zijn in totaal nog 3.000 punten te verdelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer