Kris Peeters volgt reanimatiecursus op BASF Antwerpen

BASF Antwerpen hield vandaag ‘Restart a Heart Day’. Deze Europese themadag rond plotse hartstilstand maakt iedereen bewust van de levensreddende kracht van borstcompressie en defibrillatoren. Kris Peeters ging tijdens een werkbezoek door de knieën en redde een simulatiepost op de medische dienst van BASF. Ook ceo Wouter De Geest volgde de minicursus.

ph

De federale regering besliste begin oktober nog om de BTW op de aankoop van defibrillatoren te verlagen van 21 procent naar 6 procent, om duidelijk te maken dat de toestellen geen luxe zijn en een groot verschil kunnen maken als iemand een hartstilstand krijgt. Vandaag overleeft slechts vijf tot tien procent van de mensen die een hartstilstand krijgen, terwijl een defibrillator voor een overlevingskans van 60 tot 70 procent kan zorgen als de stroomstoot binnen de drie tot vier minuten wordt toegediend. De maatregel van de regering komt erop neer dat een toestel ruim 200 euro goedkoper wordt, stelt Peeters.

“Bij een hartstilstand komt het erop aan om er snel bij te zijn. Als een slachtoffer snel gereanimeerd wordt en een stroomstoot toegediend krijgt met een defibrillator, stijgen de overlevingskansen sterk”, zegt Peeters. “Op openbare plaatsen en in bedrijven kunnen defibrillatoren worden voorzien, maar het is ook noodzakelijk dat mensen worden opgeleid over hoe ze de toestellen moeten gebruiken. Om dat in de verf te zetten heb ik deze ochtend een les gevolgd bij BASF Antwerpen, samen met CEO Wouter De Geest. We hebben een reanimatie geoefend op een testpop.”

© ISOPIX

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER