Dit is het geheim voor perfect, mals stoofvlees
Fan van stoofvlees? Grote kans dat het stoofpotje bij jou uren op het vuur staat te pruttelen … Maar wist je dat je deze Belgische klassieker ook perfect in de oven kunt garen?
Stoofvlees staat traditioneel urenlang op het vuur. Toch is ook de oven heel geschikt om deze lekkernij te bereiden, want hierin valt de temperatuur namelijk veel beter te regelen, bovendien circuleert de warmte gelijkmatig rond de pot. Daardoor vermijd je een aangebakken bodem én door de gelijkmatige temperatuur krijg je malser vlees.
De perfecte oven voor stoofvlees?
Wie nog slimmer is, bereidt stoofvlees in een combi-stoomoven van Miele. Dat toestel werkt met een combinatie van hete lucht en vocht en laat je zelf de gewenste temperatuur én het vochtgehalte instellen. Maak je stoofvlees klaar voor de oven, laat het dan traag garen op een lage temperatuur en voeg regelmatig stoom toe zodat het vlees niet uitdroogt. Zo is mislukken helemaal uitgesloten. En het resultaat? Stoofvlees op sterrenniveau!
Nog enkele tips :
- Laat vlees uit de koelkast altijd eerst op kamertemperatuur komen. Ook het bier moet op kamertemperatuur zijn.
- Het vlees mag nooit koken, want dan wordt het taai.
- Kies voor een gietijzeren stoofpot of een gelijkaardige pot met een dikke bodem.
- Zorg altijd voor voldoende saus om droog vlees te voorkomen en check regelmatig of alles correct gaart.
- De exacte gaartijd is afhankelijk van verschillende factoren: de kwaliteit van je vlees, de hoeveelheden, de eigenschappen van je oven …
Alleszins: hoe langer het stoofvlees de tijd krijgt om te garen, hoe voller van smaak het zal zijn.
De Belgische klassieker! Heerlijk mals stoofvlees
Dit heb je nodig (6 personen) :
1,5 kg rundsvlees (bv. sukade- of riblapjes)
echte boter
bloem
2 uien, fijngesnipperd
5 wortelen, in schijfjes
2 flesjes bruin bier
3 laurierblaadjes
4 takjes tijm
1 bruine boterham
3 el mosterd
handvol peterselie
peper en zout
Zo maak je het :
1. Laat een klont boter smelten op middelhoog vuur. Bestrooi het vlees licht met bloem en schroei dicht in de boter. Zorg dat het vlees een mooi bruin korstje heeft. Kruid ondertussen met peper en zout. Haal het vlees uit de pan.
2. Doe de uien en wortelen in dezelfde kookpot en bak gaar. Voeg vervolgens het vlees toe en blus het geheel met bruin bier.
3. Maak een boeketje van de tijm en de laurierblaadjes met keukentouw en voeg het toe aan het vleesmengsel.
4. Besmeer een boterham met mosterd en leg die met de besmeerde kant naar onder in de stoofpot.
5. Haal de pot van het vuur en zet de stoofpot dan gedurende een paar uur in een op 80 tot 90°C voorverwarmde oven. Die lage temperatuur vraagt wel even geduld. Moet het sneller gaan, kies dan voor een hogere temperatuur, maar ga tot maximum 150°C. Roer sowieso regelmatig en check af en toe of het vlees gaar is. Heb je een Miele combi-stoomoven? Zet de stoofpot dan gedurende 2 uur in de voorverwarmde oven op 120 graden met 60% vochtigheid.
6. Kruid het stoofvlees eventueel met nog wat peper en zout en werk af met verse peterselie.
Meer info over deze ovens vind je op miele.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lidl
Mag het wat meer zijn? Aan deze gegrilde oesters kan niemand weerstaan
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
Moeilijke eter? Wetenschappers ontdekken erg simpel trucje dat je kan uittesten
Tussen kerst en nieuw volgen de feestmalen elkaar op. Maar aan tafel begint het gemopper. “Ik lust dat niet.” Voor wie met de handen in het haar zit, komt de wetenschap met een nieuw trucje dat je kan uittesten, en het heeft alles te maken met de kleur van het bord. -
-
Gezonde ‘Green Goddess Salade’ verovert TikTok: dit is het recept
-
Lidl
Minder vlees eten in 2022? Deze bloemkool-broccoliburger smaakt net zo goed
Ben je van plan om minder vlees te eten dit jaar? Een bloemkool-broccoliburger smaakt net zo goed en leent zich bovendien prima om een winterse aardappelsalade bij te serveren, met walnoten en augurkjes. Wedden dat je zelfs de meest doorwinterde vleeseter overtuigt? -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
PREMIUM
Feestmaal on a budget? Topchefs Sergio Herman, Yotam Ottolenghi en Seppe Nobels delen 6 betaalbare toprecepten
-
PREMIUM
Deze 3 ovenschotels uit het nieuwe boek van Wim Ballieu zijn een portie pure nostalgie. “Ik heb een grote liefde voor gehakt en patatten”
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
In de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’ stelt radiopresentator Sven Ornelis zijn appartement in Barcelona voor. De ideale dag van Sven in Spanje draait om rust en culinair genot. En dat laatste vindt de JOE-stem in zijn eigen wijnen. Hij laat Birgit Van Mol meegenieten van de cava die hij zelf zorgvuldig selecteerde voor zijn online wijnhandel. “Deze cava heeft zo’n beetje de ‘biscuit’ van de champagne”, klinkt het. Bekijk hieronder de volledige aflevering. -
Italianen teleurgesteld: hun espresso mag niet op de Werelderfgoedlijst. “Veel meer dan een drankje voor ons”