Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Amerikaanse rechter blokkeert Trumps nieuwe inreisverbod

Amerikaans president Donald Trump.Beeld AFP

Een Hawaiiaanse rechter heeft vandaag het meest recente inreisverbod van Amerikaans president Donald Trump geblokkeerd. Vanaf morgen zouden er nieuwe beperkingen gelden voor reizigers uit acht landen die de VS willen binnenkomen.

De maatregelen, die vorige maand werden aangekondigd, hadden gevolgen voor reizigers uit Iran, Libië, Syrië, Jemen, Somalië, Tsjaad en Noord-Korea en golden ook voor bepaalde functionarissen uit Venezuela. Het was Trumps nieuwste versie van een inreisverbod dat aanvankelijk gericht was tegen zes moslimlanden in het Midden-Oosten, maar dat verworpen was door het Amerikaanse Hooggerechtshof.

De staat Hawaï stapte naar de rechter, met als argument dat de federale migratiewetten de staat niet de autoriteit geven om de beperkingen op te leggen. Rechter Derrick Watson in Honolulu had Trumps vorige inreisverbod in maart ook al verboden. In zijn vonnis van vandaag zei hij dat Hawaï er waarschijnlijk in zal slagen te bewijzen dat het nieuwe verbod de federale migratiewetten schendt.

Het beleid "leidt aan exact dezelfde ziektes als zijn voorganger: er ontbreken afdoende aanwijzingen dat de komst van meer dan 150 miljoen mensen uit zes landen schadelijk zou zijn voor de belangen van de Verenigde Staten", aldus de rechter.

Het departement Justitie heeft nog niet op de uitspraak gereageerd.