Direct naar artikelinhoud
Sparen

Zo onderhandelt u de voordeligste woonlening

Sinds 1 april zijn de banken verplicht om het zogeheten jaarlijks kostenpercentage (JKP) van hypothecaire leningen mee te delen.Beeld Shutterstock

Een hypothecaire lening is voor de meeste mensen de allerbelangrijkste financiële verbintenis van hun leven. Voor u bij de bank binnenstapt, is een goede voorbereiding dan ook cruciaal. Als u een goed zicht hebt op alle elementen die meespelen, maakt u de grootste kans om een goede deal te onderhandelen.

Onderschat vooral niet wat een goede onderhandeling waard is: als u stevig in uw schoenen staat, kan u op uw hypothecaire lening tot duizenden euro’s besparen. De sleutel tot uw succes is informatie: vergelijk op voorhand eens de diverse soorten leningen en gebruik die informatie om de banken tegen elkaar uit te spelen.

Gaat u voor vast of variabel?

Om te beginnen kiest u tussen een vaste of variabele rentevoet. Een vaste rentevoet biedt u de zekerheid dat u gedurende de hele looptijd van uw lening dezelfde rente betaalt. De durvers kunnen kiezen voor een variabele rente. Dan neemt u zelf tot op zekere hoogte het risico van een rentestijging en in ruil bieden de banken dan vaak een lagere startrente. Is het u niet helemaal duidelijk hoe groot de verschillen tussen die diverse opties exact zijn? Hier kan u een handig overzicht consulteren.

Financiële experts hebben vooralsnog geen glazen bol: het is dus onmogelijk om op middellange en lange termijn te voorspellen of de rentevoeten zullen dalen of stijgen. Dat betekent ook dat uw keuze voor een vaste of variabele rentevoet per definitie een sprong in het onbekende is. Momenteel staan de rentevoeten nog steeds historisch laag – ook al zijn de officiële rentevoeten lichtjes gestegen sinds eind vorig jaar. Als u dus al bouwplannen had, heeft het niet zo veel zin om ze uit te stellen in de hoop dat de rentevoeten nog méér zullen zakken. Anderzijds komt er op korte termijn waarschijnlijk ook geen forse stijging, dus u kan ook uw tijd nemen om weloverwogen te beslissen. De experts gaan er van uit dat de rentevoeten vroeg of laat weer licht zullen gaan stijgen, maar we spreken hier dus niet over exacte wetenschap.

Onderhandel uw korting

Onderhandelen over uw woonlening is iets dat u gewoon moèt doen, helemaal als u zelf ook cash kan aanbrengen. Hou u ook niet in om de banken tegen elkaar uit te spelen; het hoort er allemaal bij.

Interessant om te weten is dat sommige banken (momenteel: AXA, ING, Belfius, KBC en Argenta) fikse kortingen bieden, op voorwaarde dat u ook bij hen tekent voor aanverwante producten zoals brand- of schuldsaldoverzekering. Ze kunnen u bijvoorbeeld ook vragen om een professionele rekening bij hen te openen. De kortingen in kwestie kunnen oplopen tot 0,5%. Pas hier wel goed op voor instinkers en ga ook na of de voorgestelde brand- of schuldsaldoverzekering correct geprijsd zijn, kwestie dat ze het effect van de lagere rentevoet niet teniet doen. Op Spaargids.be kan u de huidige goedkoopste aanbiedingen voor schuldsaldo- en brandverzekeringen vergelijken.

Zicht op het totaalplaatje

Zonder een flink pak financiële achtergrondkennis kan het een complexe oefening zijn om alle kosten van uw woonlening goed in kaart te brengen. Gelukkig zijn de banken sinds 1 april verplicht om het zogeheten jaarlijks kostenpercentage (JKP) mee te delen, zoals dat bij consumentenkredieten gangbaar is. Dat moet het eenvoudiger maken om verschillende woonleningen met elkaar te vergelijken.

In het JKP worden ook de commissies voor tussenpersonen, de dossierkosten en de registratie- en hypotheekrechten op het krediet in rekening gebracht. Indien er randproducten aan de lening verbonden zijn, zoals een zichtrekening, schuldsaldo- of brandverzekering, dan neemt het JKP die eveneens mee. Zo hebt u meteen een vrij realistisch beeld van de effectieve totale kostprijs van uw lening; de ideale basis om goed gewapend mee naar de onderhandelingstafel te trekken.

Lees ook:

Kunt u nog het volledige aankoopbedrag lenen voor uw woning?

Welke bank biedt de grootste korting op uw woonlening?

Laat korting op uw woonlening vallen en kies voor goedkopere schuldsaldoverzekering

Bronspaargids.be.