© BELGA

Fruitteeltsector en Vlaamse overheid zoeken uitweg uit de crisis

Vertegenwoordigers van de fruitteeltsector zaten maandag rond de tafel met Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege voor overleg over de crisis waaronder de sector te lijden heeft. Onder meer het Russisch verbod op de import van Europese land- en tuinbouwproducten weegt zwaar op de sector. Er worden nu acties uitgewerkt die vooral inzetten op innovatie en samenwerking.

De Belgische fruitsector staat al twee jaar zwaar onder druk, onder meer door de Ruslandboycot. De Boerenbond werkte een actieplan uit, dat bij het overleg maandag op tafel is gelegd. Daarin ligt de focus op het inzetten op topkwaliteit, met aandacht voor onderzoek en ontwikkeling, en in het uitwerken een gemeenschappelijke marktstrategie. Ook pleit de organisatie voor een betaalbare verzekering tegen hagelschade.

Volgens Leen Jolling van de Boerenbond is het actieplan positief onthaald. “Er is afgesproken om prioritair te werken rond wee thema’s: onderzoek en ontwikkeling en samenwerking rond marktbenadering en promotiebeleid”.

Een werkgroep zal de komende tijd werken rond innovatie en productontwikkeling, zegt het kabinet van minister Schauvliege. Daarnaast zal bekeken worden hoe de samenwerkingsverbanden binnen de sector verbeterd kunnen worden.

Minister Schauvliege wil bij de Europese Commissie aandringen op een betere interventieregeling. Europa betaalt nu een tegemoetkoming uit om producten uit de markt te halen. De minister wil nu pleiten voor een groter volume en een betere prijs. Schauvliege wil ook bekijken of het budget voor schoolfruit verdubbeld kan worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer