Direct naar artikelinhoud
NMBS

Strijd om topjob bij NMBS breekt in alle hevigheid los

Voormalig topman bij de NMBS, Jo Cornu.

De regering-Michel heeft headhunter Odgers Berndtson ingeschakeld om een nieuwe CEO te vinden voor de NMBS. Binnen vier weken komt die met een lijst van kandidaten.

Jo Cornu haalt opgelucht adem. Vier maanden nadat hij zijn vertrek bij de NMBS aankondigde, kan de CEO uitkijken naar zijn pensioen. "Het heeft een tijdje geduurd, maar ik ben blij dat de eerste stap eindelijk is gezet. De komende weken blijft ik nog wel op post", zegt de spoorbaas.

Gisteren stelde minister van Mobiliteit François Bellot (MR) een headhunter aan om een aantal kandidaat-CEO's te zoeken. Binnen maximaal vier weken zal die een lijst met kandidaten voorleggen. Daarna is het aan de regering om de knoop door te hakken.

De overheidsopdracht werd binnengehaald door headhunter Odgers Berndtson. Dat kantoor hielp eerder al bij de aanstelling van de huidige CEO van Brussels Airport, Arnaud Feist, en de marketingdirecteur van de NMBS, Bart De Groote. De kandidaten moeten wel aan een profiel voldoen. Volgens Inez De Coninck, spoorspecialiste bij N-VA, zoekt de regering "iemand met voldoende daadkracht om orde op zaken te stellen en het spoorbedrijf weer gezond te krijgen. Maar tegelijk ook met de sterke spoorvakbonden kan werken".

'Ik vrees dat het loon kandidaten zal tegenhouden'
Jo Cornu, uittredend NMBS-baas

Meer dan Cornu zal de nieuwe topman of topvrouw immers niet verdienen, want Bellot zegt dat hij nog steeds gebonden is aan het loonplafond voor overheidsmanagers: 290.000 euro per jaar. De nieuwe CEO zou dus niet meer verdienen dan dat bedrag.

"Ik wil mij niet bemoeien met mijn opvolger, maar ik vrees dat het loonplafond wel een aantal goede kandidaten zal tegenhouden", vertelt Cornu. Ook binnen de Wetstraat gaan er stemmen op om die bovengrens al dan niet creatief te omzeilen.

Stoelendans

Dat de aanstelling van de headhunter zo lang op zich liet wachten, heeft vooral te maken met de overheidsprocedure die daaraan voorafging. Advocatenkantoor CMS begeleidde het kabinet-Bellot bij de opmaak van het bestek, het onderzoek van de offertes en de toewijzing aan Odgers Berndtson.

Er wacht de regering nog een moeilijke puzzel, want die wil het taalevenwicht tussen de topmanagers van de overheid bewaren. Als Cornu wordt opgevolgd door een Franstalige CEO, zoals de vaak getipte Sonaca-topman Bernard Delvaux, dan moet de Franstalige CEO van Infrabel, Luc Lallemand, opstappen. Ook in de raden van bestuur van het spoor komt er nog een stoelendans.