Direct naar artikelinhoud
Vrijetijdswerk

Bijna dertig jobs uit schemerzone van bijklussen gehaald

Buitenschoolse kinderopvang staat op de lijst van klussen die omschreven kunnen worden als vrijetijdswerk.Beeld Tim Dirven

In welke jobs mag je vanaf volgend jaar 500 euro per maand onbelast bijklussen? Dat losse eindje uit het Zomerakkoord loste de regering-Michel afgelopen weekend ook op. De klussen staan omschreven op twee lijsten. De administratie zal via een app verlopen.

De hervorming van het vrijetijdswerk is een belangrijke beslissing uit het Zomerakkoord. De regering-Michel legde vast dat werknemers die minimum vier vijfde werken, zelfstandigen in hoofdberoep en gepensioneerden in de non-profitsector tot 500 euro onbelast per maand konden bijverdienen. Op jaarbasis gaat het om 6.000 euro per maand.

'Alle jobs in de twee lijsten bestaan vandaag al, maar ze zitten in een schemerzone: tussen vrijwilligerswerk en betaald werk'
Alexander De Croo (Open Vld), vicepremier

Maar om welke taken ging het juist? De regering verwees geregeld naar de voetbaltrainer van de plaatselijke voetbalclub. Of iemand die af en toe voor een zorgbehoevende oudere zorgt. Maar erg duidelijk was het niet. De regering werkte die onduidelijkheid afgelopen weekend weg: de klussen worden afgebakend op twee lijsten.

Bijlessen

De eerste lijst omschrijft elf diensten van burgers aan burgers. "Het gaat om kinderopvang bij je thuis - denk aan het afhalen van je kinderen na school en op hen letten tot jij thuis bent van je werk", legt vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) uit.

'Ik denk niet dat er vandaag een bedrijf bestaat dat je kinderen van school afhaalt en vervolgens op hen past tot jij thuis bent van je werk'
Alexander De Croo (Open Vld), vicepremier

"Het kan gaan om buitenschoolse kinderopvang en vakantieopvang al dan niet in je eigen huis of om de zorg voor en het passen op zorgbehoevende ouderen. Het kan gaan om bijlessen of creatieve lessen zoals tekenlessen in de woning van de opdrachtgever of de lesgever, om sportlessen en kleine onderhoudswerkzaamheden aan en rond je huis. Het kan gaan om hulp voor je administratie en kleine IT-problemen, maar professioneel boekhouden wordt uigesloten. Of om het onderhoud van grafzerken en andere herdenkingsplaatsen, om kleine huishoudelijke taken. Je mag iemand vergezellen en gezelschap bieden of op iemands huisdier passen en verzorgen."

Natuur- en museumgidsen

De tweede lijst somt zeventien taken in het verenigingswerk op. "Denk maar aan natuurgidsen, museumgidsen, kinderanimatoren, sporttrainers, jeugdhuiscoördinatoren, begeleiders van schooluitstapjes en nachtoppassen bij hulpbehoevende personen", aldus De Croo. "Alle jobs in de twee lijsten bestaan vandaag al, maar ze zitten in een schemerzone: tussen vrijwilligerswerk en betaald werk."

De liberale vicepremier benadrukt dat de regering goed onderzocht heeft dat de jobs in de lijst geen oneerlijke concurrentie betekenen voor een professioneel bedrijf. Dat was een vrees van zelfstandigenorganisatie Unizo.

"Maar ik denk niet dat er vandaag een bedrijf bestaat dat je kinderen van school afhaalt en vervolgens op hen past tot jij thuis bent van je werk", zegt De Croo nog.

De klussen zullen worden geregistreerd bij de overheid via een gebruiksvriendelijke applicatie. De klusser en de opdrachtgever zullen steeds op voorhand het type dienst en de verloning onderling moeten afspreken en vastleggen.