© Photo News

Open Vld wil één belastingtarief van 30 procent voor iedereen

Weg met de taksen op bezit en belast inkomsten alleen nog maar tegen 30 procent. Het is hoe de ideale fiscale wereld er binnen 10 jaar voor de Vlaamse liberalen moet uitzien. Een wereld met niet alleen een vlaktaks, maar ook met minder belastingen en minder ambtenaren. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Farid el Mabrouk

Kopieert Rutten Rutte of is het omgekeerd? Vast staat in ieder geval dat de Nederlandse regering van liberaal Mark Rutte straks al een vlaktaks invoert. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten dacht er al langer over na, maar lanceert het voorstel om het binnen 10 jaar ooit te kunnen invoeren.

Een vlaktaks? Dat is één belastingtarief dat voor iedereen geldt. Terwijl er nu nog vijf tarieven zijn, willen de liberalen in de toekomst nog maar één belastingschaal van 30 procent overhouden. Gedaan dan met de steeds hogere tarieven – oplopend van 25 tot 50 procent – op elk stuk loon dat je meer verdient.

Minder overheid

Rutten en co. willen dat de overheid niet meer dan 45 procent van alle middelen opsoupeert. Nu is dat nog zo’n 50 procent. Minder overheid, dus. Dat kan niet anders in een wereld waar alles meer en meer digitaal verloopt en het invullen van een klassieke belastingbrief volgens de liberalen een nodeloos achterhaald iets is. “Belastingen moeten zo veel mogelijk meteen worden ingehouden. Dan heb je ook geen leger aan ambtenaren meer nodig”, zegt Rutten.

Wat de liberalen willen besparen op de overheid, willen ze uitgeven aan minder belastingen. Maximaal 15 procent voor bedrijven. En belastingen op bezit schrappen ze gewoon. Dat betekent het einde van de onroerende voorheffing. En mocht Open Vld het nu alleen voor het zeggen hebben, dan zou de effectentaks er in de liberale filosofie ook nooit komen.

Wat dan wel? Wel, dat ene belasting­tarief van 30 procent dat iedereen moet betalen vanaf een bepaald bedrag. Dat zou gelden voor de personenbelasting, maar ook bijvoorbeeld voor de roerende voorheffing. Voor de personenbelasting zouden het dus de drie hoogste tarieven zijn die verdwijnen. Voor de hogere inkomens heeft de partij meer lekkers in petto: niemand mag meer dan 50 procent van zijn loon afgeroomd zien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER