AFP or licensors

Spanje debatteert over art. 155, Catalonië over een antwoord

Het is opnieuw een belangrijke dag voor Catalonië. De Spaanse Senaatscommissie debatteert over artikel 155, het beruchte artikel waarmee de Spaanse overheid het bestuur in Catalonië kan overnemen. En ook het Catalaanse parlement komt vandaag bijeen om te bekijken hoe ze daarop kunnen reageren.

Spannend zal het debat in de Spaanse Senaatscommissie niet worden. De maatregelen die genomen zullen worden met artikel 155 staan al vast: de Catalaanse regering wordt ontslagen en er komen vervroegde verkiezingen. In de praktijk zal Spanje waarschijnlijk ook de controle overnemen over de Catalaanse regionale politie en de Catalaanse openbare televisie.

Na de commissie vandaag, zal morgen de plenaire zitting de maatregelen goedkeuren. Met een meerderheid voor de Partido Popular van premier Rajoy én met steun van socialisten en Ciudadanos, is dat slechts een formaliteit.

De Catalaanse minister-president Puigdemont zou zich vandaag verdedigen voor de Spaanse Senaat, maar zag daar uiteindelijk toch van af. "Puigdemont ziet nog weinig heil in dialoog", zegt VRT-journaliste Mieke Strynckx in Barcelona. "Dat wijst er waarschijnlijk op dat hij zijn beslissing al genomen heeft."

Drie opties voor Catalonië

Toch moet het Catalaanse parlement zich ook nog uitspreken over hoe het zal reageren op de maatregelen van de Spaanse regering. "Er zouden nog drie opties op tafel liggen", zegt Mieke Strynckx. "De republiek uitroepen en grondwetgevende verkiezingen uitschrijven: verkiezingen voor een parlement dus, dat een nieuwe grondwet zou moeten schrijven. Ten tweede, zonder meer eenzijdig de onafhankelijkheid uitroepen. Ten derde, vervroegde verkiezingen houden."

Welke van de drie opties het zal worden is nog onduidelijk. Er zijn veel tegenstrijdige signalen. "Er zou nog altijd heel grote verdeeldheid zijn in separatistische kringen. Sommigen zijn bang dat men die autonomie van Catalonië op deze manier helemaal zou kunnen verspelen."

Vervroegde verkiezingen?

Ook over de optie van vervroegde verkiezingen zijn nog veel vragen. Als Catalonië die zou uitschrijven, betekent dat niet noodzakelijk dat de Spaanse regering afziet van de plannen om de controle over Catalonië over te nemen. "Daarover is verdeeldheid in het Spaanse parlement", zegt Strynckx. "De partij van Rajoy vindt dat Puigdemont daarenboven ook de onafhankelijkheid moet afzweren. De socialisten vinden dat nieuwe verkiezingen voldoende zijn om artikel 155 nog af te wenden."

Bovendien is ook de vraag of nieuwe verkiezingen wel voor een oplossing zouden zorgen. De laatste peiling suggereert dat de uitslag ervan gelijk zou zijn aan de huidige samenstelling van het Catalaanse parlement.

Meest gelezen