© rr

Vijf jaar cel voor Syriëstrijders die broer wilden ontvoeren en doden

Drie Vilvoordse Syriëstrijders zijn door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot celstraffen van vijf jaar. Magomed Saralapov (25), Taieb Oubahid (27) en Moustapha Oubahid (29) zitten al sinds 2014 in Syrië, waar ze zich bij ISIS hebben aangesloten.

Ze hadden vanuit het conflictgebied dreigementen geuit tegenover het Westen en tegenover bepaalde mensen in Vilvoorde. De broers Oubahid hadden ook plannen gesmeed om hun eigen, minderjarige broer om te brengen omdat die homoseksueel zou zijn.

Taieb Oubahid en Magomed Saralapov werden in februari 2015 door de Antwerpse correctionele rechtbank elk al tot vijf jaar cel veroordeeld op het grote Sharia4Belgium-proces. De twee waren in december 2012 al naar Syrië gegaan en hadden zich daar aangesloten bij ISIS. Vanuit Syrië overhaalden ze ook Moustapha Oubahid, de oudere broer van Taieb, om zich bij de terreurorganisatie te voegen.

Die Moustapha Oubahid vertrok in maart 2014 naar Syrië en eenmaal ter plekke sprak hij vanop zijn Facebookprofiel dreigende taal tegenover het Westen. Dat zou volgens hem nog heel wat afzien. Ook de voorzitter van het jeugdhuis in Vilvoorde en de imam van de lokale moskee werden bedreigd. Met hen zou worden afgerekend.

Saralapov en de broers Oubahid smeedden ook concrete plannen om een derde, minderjarige broer Oubahid naar Syrië te ontvoeren en daar om te brengen, of in België te doden, omdat de jongeman homoseksueel zou zijn.

Het drietal zit nog steeds in Syrië en liet dan ook verstek. Ze werden allen veroordeeld tot vijf jaar cel en de rechtbank beval hun onmiddellijke aanhouding.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER