Voetgangers en fietser pas op! De wintertijd komt eraan en dat zorgt voor extra gevaar

© Shutterstock

In de nacht van zaterdag op zondag schakelen we over op de wintertijd. Dat betekent dat het een uur eerder donker is en dat heeft een aanzienlijke impact op het aantal verkeersongevallen. Vooral voor voetgangers is het oppassen geblazen.

rrln

Uit een nieuw onderzoek over de periode 2007-2016 van VIAS, het instituut voor de verkeersveiligheid (voormalig BIVV), blijkt dat er een risicovolle periode aanbreekt voor voetgangers en fietsers wanneer de klok een uur wordt teruggezet.

Het aantal (licht)gewonde voetgangers tijdens de avondspits neemt in november toe met 31 procent. Het aantal zwaargewonde en dode voetgangers stijgt landelijk zelfs met 57 procent (in Vlaanderen bedraagt de toename 50 procent, in Wallonië 67 procent en in Brussel is dat maar liefs 80 procent).

Ernstiger

VIAS benadrukt dat er niet enkel méér ongevallen gebeuren na de wijziging van het uur, ze zijn ook ernstiger: waar er in de zomertijd nog 17 doden per 1.000 ongevallen worden gemeten, is dat na oktober 31 doden per 1.000 ongevallen.

Fietsers

Ook fietsers passen vanaf zondag beter goed op. VIAS stelt vast dat er bijna vijf keer meer ongevallen met fietsers gebeuren bij zonsopgang en het vallen van de avond in oktober dan in juni.

© Shutterstock

Verminderde zichtbaarheid

De schrikbarende stijging is volgens VIAS onder meer te wijten aan de verminderde zichtbaarheid doordat het eerder donker is. Ook worden geregeld de verkeersregels niet nageleefd, stelt het instituut. “De overgang naar het winteruur is telkens weer een periode die extra aandacht vraagt”, aldus afgevaardigd bestuurder Karin Genoe. “Het is van het grootste belang dat voetgangers en fietsers goed zichtbaar zijn, maar ook de autobestuurders moeten extra alert zijn.”

3 tips voor voetgangers en fietsers

Om u zo veilig mogelijk op weg te helpen geeft VIAS nog enkele tips voor voetgangers en fietsers:

- Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent, bijvoorbeeld door reflecterende kleding of fluormateriaal.

- Let daarnaast goed op vooraleer je de weg oversteekt. Zorg dat je zeker bent dat de automobilist je heeft gezien en ook stopt. “Voorrang hebben wil niet noodzakelijk zeggen dat je zomaar blind moet oversteken.”

- Gebruik de daarvoor bestemde oversteekplaatsen. Dit blijven de meest veilige plekken om over te steken.

3 tips voor automobilisten

- Wees extra alert op de weg en pas je gedrag aan, “zeker door te vertragen in de buurt van oversteekplaatsen”.

- Let er goed op dat je iedereen die wil oversteken, hebt gezien. Voetgangers kunnen soms achter elkaar staan, waardoor ze niet allemaal direct zichtbaar zijn.

- Haal niet in op een oversteekplaats voor voetgangers. “Het is niet alleen verboden, maar ook gevaarlijk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen