Nabestaanden dagvaarden psychiatrisch ziekenhuis: “Ze hadden hem beter moeten begeleiden”

© if

De nabestaanden van een 54-jarige man die uit het leven stapte op zijn kamer in het psychiatrisch ziekenhuis in Kortrijk, eisen een schadevergoeding. “Ze hadden hem goed moeten begeleiden en anders moeten opvangen”, vindt de familie.

Tim Lescrauwaet

Geert Loeters (54) besliste in december vorig jaar om uit het leven te stappen. De man was op dat moment opgenomen in het psychiatrisch ziekenhuis Heilige Familie in Kortrijk. Zijn vrouw en zoon hebben het ziekenhuis nu voor de rechtbank gedaagd en eisen een schadevergoeding van 30.000 euro.

“Ze wisten dat hij met zelfmoordgedachten zat. Hij had er al twee achter de rug. Als je dan zulke mensen opvangt, mag er niets aanwezig zijn dat hen bij een zelfmoordpoging kan helpen”, zegt hun advocaat Thomas Bailleul.

Financiële tegenslagen

De zaak werd ondertussen al ingeleid in de burgerlijke rechtbank van Kortrijk. Voor nabestaanden An Dejaegere (49) uit Zonnebeke en haar zoon Laurens Loeters (23) uit Langemark is dat pijnlijk. “Geert was al enkele maanden depressief na wat financiële tegenslagen”, vertelt An. “Op aanraden van ons liet hij zich toch opnemen. Eerst in Tielt, maar omdat hij met ernstige zelfmoordgedachten kampte, werd hij in november naar Kortrijk gebracht. We gingen ervan uit dat hij daar de nodige hulp zou krijgen.”

Verontrustende sms

Op 20 december kregen An en haar zoon een verontrustende sms van Geert. Hij schreef dat hij het niet langer aankon en dat het genoeg geweest was. An schoot niet meteen in paniek. “Ik ging ervan uit dat hij daar goed in de gaten werd gehouden. Een dik uur later kreeg ik telefoon van de kliniek. Ze hadden hem in zijn kamer gevonden.”

An is vooral kwaad voor de manier waarop haar man uiteindelijk uit het leven kon stappen. Volgens haar is het ongehoord dat er op zijn kamer een voorwerp aanwezig was waarmee dat mogelijk was.

Begrip voor frustratie

De directeur van het psychiatrisch ziekenhuis begrijpt de frustratie van het gezin. “Dat is voor die mensen een drama, dat besef ik goed”, zegt hij. “Ook voor ons kwam dit heel hard aan. Het gebeurt gelukkig niet vaak dat iemand in het ziekenhuis zelf uit het leven stapt. We proberen dit in de toekomst te vermijden.”

Meerpersoonskamer

De directeur is niet akkoord met de stelling dat het ziekenhuis een fout gemaakt heef. “Die man zat op het moment van de feiten even alleen in een meerpersoonskamer nadat zijn kamergenoot net ontslagen was. Het toont aan hoe jammerlijk de omstandigheden waren. Wij doen ons uiterste best om dergelijke daden te voorkomen, maar het is onmogelijk om alles uit te sluiten.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de websitewww.zelfmoord1813.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen