Meer dan vijftig verpleegkundigen werden ziek op personeelsfeest: nu is de oorzaak bekend

© PhotoNews

© Fmr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

56 thuisverplegers van het Wit-Gele Kruis werden vorige week ziek na een personeelsfeest in de bowling in Izegem. Ze kregen ‘buikgriep’ als gevolg van het norovirus.

gsd

Na onderzoek bleek dat het vlees dat ze aten besmet was met het norovirus. Hoe het in het vlees terechtkwam, is niet duidelijk. Het norovirus is erg besmettelijk en wordt in de volksmond ook wel ‘buikgriep’ genoemd. Het veroorzaakt een ontsteking van de darmen. Iemand die besmet is, kan de ziekte snel doorgeven via de handen.

“Daarom dat we altijd aandringen op een goede handhygiëne”, zegt Katrien Stragier van het federaal voedselagentschap. “Door handschoenen te dragen kan worden vermeden dat het virus zich verspreidt. Er is in ieder geval een link met het vlees, want de stalen die wij analyseerden testten positief op het norovirus.”

Omdat er maandag nieuwe klachten opdoken van klanten die afgelopen weekend naar de Izegemse bowling waren geweest, ging het FAVV er dinsdag nogmaals langs. “Eenmaal het virus is verspreid, kan het werkelijk overal zitten: op een deurklink of een bowlingbal”, zegt Stragier. “We hebben er bij de uitbater op aangedrongen zijn zaak te sluiten tot het virus er met zekerheid weg was, wat hij ook heeft gedaan. Al was dat geen verplichting.”

Domper

Voor de bowling in Izegem, die geen deel meer uitmaakt van de groep Stones, was het voorval een grote domper met vervelende gevolgen. “Vandaag belden opnieuw 45 klanten af, terwijl ik er zelf niets aan kan doen”, zegt uitbater Dominique Leroy. “Als één iemand het virus heeft, kan het razendsnel worden doorgegeven. Ik heb drie dagen lang mijn zaak gesloten om alles te ontsmetten, van de glazen tot de bowlingballen tot zelfs het plafond toe. Om geen risico's meer te nemen, heb ik ook een andere vleesleverancier genomen.”

Het voedselagentschap bevestigt dat er sindsdien geen nieuwe klachten zijn binnengekomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen