© Belga, Reuters

Catalaanse leider Puigdemont is in België: Belgische advocaat aangesteld als zijn raadsman

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is wel degelijk in ons land. Hij had maandagmiddag een gesprek met advocaat Paul Bekaert, die hij heeft aangesteld als zijn raadsman. Of Puigdemont informeerde naar de mogelijkheden om asiel aan te vragen in België, kan de advocaat omwille van zijn beroepsgeheim niet bevestigen.

wver, mtm

Bekaert wilde ook niet kwijt of hij de afgezette Catalaanse leider in Brussel ontmoette. “Maar hij is wel in België”, bevestigde hij. Of de advocaat zijn cliënt dinsdag - of de komende dagen - nog spreekt, wilde hij evenmin bevestigen.

© BELGA

Paul Bekaert is gespecialiseerd in mensenrechten, uitlevering en het Europees aanhoudingsmandaat. Hij verdedigde eerder ook al het Baskische echtpaar Moreno-Garcia, twee vermeende militanten van de Baskische afscheidingsbeweging ETA die in 2001 de Belgische nationaliteit kregen. Bekaert was ook de raadsman van de Turks-Koerdische activiste Fehriye Erdal.

Volgens de Catalaanse krant La Vanguardia zou Puigdemont zelf pas dinsdag meer details over zijn reis naar ons land geven.

Geruchten

Het gonsde maandag de hele dag van de geruchten dat de afgezette Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont in Brussel zou zijn. Volgens Spaanse media is hij van plan om in ons land politiek asiel aan te vragen en komt hij op uitnodiging van N-VA, al wordt dat door de partij ontkend.

’s Ochtends was hij nog gespot in Gerona (niet ver van Barcelona). Daarna zou hij naar Marseille zijn gereden om van daaruit het vliegtuig te nemen naar België, aldus de Catalaanse krant El Periódico. Puigdemont is naar onze hoofdstad gereisd zijn om “Vlaamse leiders te ontmoeten”, zegt de krant ook nog.

Puigdemont is in het gezelschap van Meritxell Borràs (PDECat), Toni Comín (ERC), Joaquim Forn (PDECat), Dolors Bassa (ERC) en Meritxell Serret (ERC) van de afgezette Catalaanse regering. Het gezelschap zou van plan zijn om in ons land politiek asiel aan te vragen, zo bericht de krant El Periódico en tv-zender La Sexta.

De verplaatsing van Puigdemont werd volgens El Periódico georganiseerd door Amadeu Altafaj, de naar verluidt ondertussen aan de kant geschoven vertegenwoordiger van de Catalaanse regering in Brussel. Nog volgens de Catalaanse krant was het gezelschap eerst met de auto naar Marseille gereden, om daar een vliegtuig naar Brussel te nemen.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken had zaterdag gezegd dat het niet onrealistisch is dat de afgezette Catalaanse minister-president asiel zou aanvragen in ons land. na protest uit Madrid vroeg premier Michel Francken om“geen olie op het vuur te gooien”.

De Spaanse Partido Popular bestempelde de “vlucht” van Puigdemont al als “een teken van wanhoop”. “Dat hij naar Brussel gaat, de thuisbasis van de Europese instellingen, waar de verdediging van de rechtsstaat een van de grote waarden is, is een tegenstrijdigheid op zich. Het is een blunder”, aldus Fernando Martínez-Maillo, secretaris-generaal van de PP. Hij zei nog dat “Puigdemont vrij is om naar Brussel te gaan... en terug te komen”.

Rebellie

Maandagnamiddag kondigde het parket-generaal in Spanje een klacht aan voor rebellie tegen Catalaanse leiders die de onafhankelijkheid uitriepen. De Catalaanse regeringsleden krijgen naast rebellie ook het misbruik van overheidsgeld en staatsondermijning ten laste gelegd.

De partij van Puigdemont eerder op de dag weten wel degelijk te willen deelnemen aan de regionale verkiezingen die de Spaanse premier Mariano Rajoy voor 21 december had uitgeschreven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER