Nieuw systeem moet misbruik bij pro-Deoadvocaten voorkomen

© rr

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en de Orde van Vlaamse Balies hebben een nieuw puntensysteem in het leven geroepen. Daardoor worden pro-Deoadvocaten die asielaanvragen nodeloos rekken minder betaald en hopen ze misbruik tegen te gaan.

Guy Stevens

Wie als asielzoeker in ons land belandt, krijgt meteen een pro-Deoadvocaat ter beschikking gesteld voor juridische bijstand. Die advocaten worden vergoed aan de hand van een puntensysteem, dat de Belgische schatkist elk jaar 25 miljoen euro kost. In dat systeem is 1 punt op dit moment 25 euro waard.

Het nieuwe puntensysteem, dat op 1 september ingaat, zal vooral invloed heben op die bijstand voor asielzoekers. Pro-Deoadvocaten zullen niet langer procedures - asielaanvragen bijvoorbeeld - eindeloos kunnen rekken. Als de advocaat geen nieuwe elementen aanbrengt wanneer hij in beroep gaat tegen een uitspraak, krijgt hij geen pro-Deopunten meer.

Het is ook gedaan met het krijgen van een forfait in bepaalde zaken, bijvoorbeeld voor het bijwonen van een verhoor bij het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen. De advocaten zullen moeten bewijzen hoeveel uur ze precies gewerkt hebben aan het dossier in kwestie en op basis daarvan vergoed worden.

Tevreden

De politiek is tevreden met de hervorming. “Ik ben blij dat de hervorming van het puntensysteem er is”, zegt minister van Justitie Koen Geens in Het Laatste Nieuws. “In bepaalde gevallen, waarin de advocaat geen betekenisvolle nieuwe elementen heeft aangebracht, worden de punten tot een minimum herleid. Ook ongegronde beroepen bij die zaken zullen geen punten meer opleveren. Maar er zijn ook zaken waar méér punten worden toegekend, zoals een geslaagde bemiddeling. Dit stimuleert de advocaten om bemiddeling aan te wenden én te doen slagen.”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is eveneens verheugd. “Een systeem met boetes of bestraffing van vreemdelingen en/of advocaten die asielprocedures misbruiken, werkt niet”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. “We zorgen er nu voor dat advocaten niets meer kunnen verdienen door ongegronde procedures te voeren. Dat zal wel effect hebben. België is het enige land in de Europese Unie waar asielzoekers gratis juridische bijstand krijgen. Dat blijft zo, maar het misbruik moet eruit.”

Het nieuwe systeem gaat morgen in.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen