Cassatieberoepen tegen niet-wraking rechters in proces Maaseikse Syriëstrijders en -ronselaars verworpen

Het hof van cassatie heeft dinsdag de cassatieberoepen verworpen die waren ingesteld tegen de beslissing van het Antwerpse hof van beroep om de rechters in het proces tegen 13 vermoedelijke Syriëstrijders en -ronselaars uit Maaseik niet te wraken. Het proces voor de Brusselse correctionele rechtbank kan dus herbeginnen, al is daar nog geen datum voor. Eerder was het Brusselse hof van beroep wel tweemaal ingegaan op het wrakingsverzoek maar die beslissingen werden evenveel maal verbroken door het hof van cassatie.

Volgens het federaal parket zouden de verdachten in het dossier mensen geronseld hebben om te gaan strijden aan de zijde van Islamitische Staat in Syrië en teruggekeerde strijders opgevangen hebben. Enkelen zouden ook zelf naar Syrië vertrokken zijn of dat op zijn minst geprobeerd hebben.

Het proces had eerst moeten beginnen op 21 september maar moest herhaaldelijk uitgesteld worden omwille van praktische problemen en procedurekwesties. Op de laatste zitting voor de correctionele rechtbank, op 21 december, stelde de verdediging vast dat de magistrate van het federaal parket zich in de beraadslagingskamer van de rechtbank had begeven en diende een wrakingsverzoek in.

De rechtbank ging niet op dat verzoek in maar het hof van beroep besloot in februari dat de schijn van partijdigheid wel degelijk gewekt was. Eind maart oordeelde het hof van cassatie echter dat die beslissing onterecht was.

Eind mei beval het Brusselse hof van beroep dan voor de tweede maal de wraking maar ook dat tweede arrest werd door het hof van cassatie verbroken.

Midden augustus verklaarde het hof van beroep van Antwerpen dan het wrakingsverzoek ongegrond. Ditmaal trok de verdediging in cassatie maar die cassatieberoepen zijn dinsdag verworpen. Het proces voor de correctionele rechtbank kan dus herbeginnen.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer