Francken wil verblijfsrecht van de in Marokko opgepakte terreurverdachte intrekken

Federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft de procedure in gang gezet om het verblijfsrecht van Mohamed Saouti in ons land in te trekken. Dat meldt de politicus via Twitter. “Hij is een vreemdeling, geen Belg, maar hij heeft wel verblijfsrecht in ons land. De intrekking daarvan wordt opgestart”, klinkt het.

mrra, lbo

Een van de meest gezochte terreurverdachten van ons land is vrijdagvoormiddag gevat. Mohamed Saouti kon na een vlucht van drie maanden gearresteerd worden in Marokko. De man kon gevat worden na een vlucht van drie maanden.

LEES OOK. Een van de meest gezochte terreurverdachten van België opgepakt in Marokko

Aanslag gepland

Terreurverdachte Mohamed Saouti, die in ons land woonde, wordt gelinkt aan de vondst van een groots wapenarsenaal in Anderlecht en nabij Rijsel, een paar maanden geleden. Er werden toen onder andere ook politie-uniformen en uniformen van de Civiele Bescherming en veiligheidsagenten gevonden, net als een blauw zwaailicht, kogelwerende vesten, ontstekingsmechanismen en heel wat munitie.

Mohamed Saouti zou samen met zijn broers Akim en Khalid van plan zijn geweest een aanslag te plegen in ons land, al waren die plannen nog niet heel concreet. Met de huiszoekingen toen hadden de Belgische en Franse speurders een terreuraanslag verijdeld, zo werd toen gezegd.

Intrekking opgestart

De intrekking van dat verblijfsrecht wordt nu dus opgestart. Verschillende media meldden vrijdag dat Saouti begin oktober in Marokko is opgepakt, maar het federaal parket is nog niet officieel op de hoogte gebracht van die arrestatie. Zodra dat wel het geval is, zal het federaal parket zijn uitlevering vragen. Maar omdat hij geen dubbele nationaliteit heeft, is het te betwijfelen of Marokko op die vraag zal ingaan. Saouti zal dan waarschijnlijk daar een proces krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen