© Photo News

Kristof Calvo (Groen) haalt uit naar N-VA: “Het zijn ‘commerciële’ nationalisten die met de wind draaien”

“De Vlaamse nationalisten hebben niet de moed van de Catalanen. De N-VA durft de vraag niet te stellen aan de Vlamingen of ze een onafhankelijk Vlaanderen willen”, verklaart Groen-politicus en Mechelaar Kristof Calvo zaterdag in een interview in L’Echo. “En daar hebben ze een goede reden voor”, aldus het Kamerlid met Catalaanse roots.

mtm

De 30-jarige Calvo, voluit Kristof Calvo y Castañer, heeft een Catalaanse vader en een Belgische moeder. Hij kwam als zesjarige naar ons land. Op dit moment is hij zowel fractieleider voor Groen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers als gemeenteraadslid in Mechelen. In een interview met de Franstalige krant L’Echo verklaarde hij zaterdag “dat de Spaanse crisis die de Belgische politiek is ingesijpeld het verdient om volwaardig behandeld te worden door de eerste minister.”

Daarnaast haalt Calvo ook uit naar de N-VA. Volgens hem mist de partij de moed om haar meningen, haar ideeën in werkelijkheid door te voeren. “Ze hebben niet de moed die de Catalaanse nationalisten wel hadden. Zij durfden wel dé vraag stellen aan de bevolking: willen jullie onafhankelijkheid of niet?”

“Vlaams Belang Light”

Bij de N-VA hebben ze volgens Calvo echter een goede reden waarom ze die vraag niet stellen. “Eenvoudig. Geen tien procent van de Vlamingen is voorstander van onafhankelijkheid. De partij zou een grote klap krijgen na zo’n vraag, die toch als artikel 1 in haar partijprogramma staat. Zoals gezegd: ze hebben er de moed niet voor. Het zijn commerciële nationalisten die met de wind draaien.”

“Op dit moment is de N-VA een soort Vlaams Belang Light geworden. De partij plaatst mensen en gemeenschappen tegenover elkaar. Het bewind van de divisie, en dat staat haaks met onze mening.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer