© TONY VAN GALEN

LRM incasseert 241 miljoen na verkoop Punch

De verkoop van de Truiense producent van continu variabele transmissies Punch Powertrain is gisteren afgerond. De volle 100 procent van de aandelen zijn nu eigendom van de Chinese groep YinYi. De investeringsmaatschappij LRM incasseert naar verluidt 241 miljoen euro in cash.

Guido CLOOSTERMANS

Met de verkoop van het belang in Punch Powertrain sluit de LRM de grootste verkooptransactie uit haar geschiedenis af. Zoals eerder al bekend schrijft de LRM 241 miljoen euro bij op haar bankrekening. Daarmee wordt de financiële slagkracht verdubbeld.

De LRM stapte in het kapitaal van Punch Powertrain in 2009 toen de toestand van het bedrijf precair was. Sindsdien vertienvoudigde de omzet tot 326 miljoen euro in 2015. Het aantal werknemers steeg van 180 tot 1.200. Vandaag heeft Punch Powertrain vestigingen in Sint-Truiden, China, Maleisië en Nederland. De hoofdzetel, Onderzoek & Ontwikkeling en de productie van belangrijke componenten blijft ook na de overname in Sint-Truiden. Ook de gebouwen blijven eigendom van de LRM, die ze aan de groep YinYiverhuurt voor de komende 15 jaar.

Een deel van de naar verluidt 241 miljoen - de LRM maakt zelf geen cijfer bekend - heeft inmiddels een bestemming. Zo is de LRM van plan om een lening van 100 miljoen die bij de PMV werd aangegaan in het kader van het SALK, deels vervroegd terug te betalen. Het gaat om een bedrag van 40 miljoen euro. Met die middelen werd de KlimOp-lening geherlanceerd en werd geïnvesteerd in logistiek en vrijetijdseconomie.

De LRM is ook van plan om aan het Vlaams Gewest een interim-dividend uit te keren van 16 miljoen euro.

Eerder kondigde de LRM ook een klimaatinvesteringsplan aan en werd een ‘smart manufacturing campus’ aangekondigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer