Eugene (18) mag gesloten centrum verlaten: “30 dagen tijd om dossier in orde te brengen”

Eugene Djangmah, de 18-jarige Ghanees uit Berchem die in het gesloten centrum voor illegalen in Vottem zat te wachten op zijn uitwijzing, mocht woensdagnamiddag de instelling verlaten. Eerder reageerde hij aan atv voor het eerst over de situatie waarin hij zich momenteel bevindt. “Ik mocht tijdens mijn verblijf niemand bellen over waar ik was en wat ze moesten doen, absurd.”

bap

Eugene werd het voorbije weekend opgepakt tijdens een scoutsfuif in Edegem. Een schermutseling ontstond waarbij iedereen zijn identiteitskaart moest tonen. “Ik had mijn identiteitskaart niet bij me, waarna ik mee naar buiten werd genomen. Ik kwam in de cel terecht, waar ik ongeveer 31 uren verbleef. Dan zat ik nog liever in het gesloten centrum, want het was verschrikkelijk.”

Vervolgens werd de 18-jarige Ghanees overgebracht naar het gesloten centrum in Vottem. “In een brief die ik in de cel kreeg, stond dat ik het land werd uitgezet. Er stonden benamingen in waar ik de betekenis niet van kende. Ik mocht niemand bellen over waar ik was en wat ze moesten doen. Absurd, want ik vind dat ik hier heel goed ben geïntegreerd en ben België al tien jaar niet uit geweest. Het zou heel moeilijk zijn om plots ergens anders te gaan wonen en mijn leven verder uit te bouwen.”

Enorme appreciatie

“Er was altijd een kans dat ik het land uitgezet zou worden”, zegt Eugene. “Ik wist dat dit ooit zou gebeuren. In zes jaar tijd ben ik nooit politie tegengekomen, dat kon niet blijven duren.”

De 18-jarige Eugene apprecieert enorm de initiatieven zoals de bijeenkomst van zijn vrienden. “Dinsdag zat ik even diep. Maar toen hoorde ik wat er allemaal wordt gedaan. Het heeft mij hoop gegeven dat het misschien nog goed kan komen. Het maakt mij echt blij dat zoveel mensen die moeite doen voor mij. Ik mag echter niet te veel hoop hebben, want als het niet positief uitdraait gaat die klap des te groter aankomen.”

“We zijn er nog niet”

Woensdag rond 15 uur kwam er goed nieuws binnengedruppeld voor Eugene. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft zijn dossier opnieuw grondig bekeken en liet de 18-jarige vrij uit het gesloten centrum van Vottem. “Hij is nu op een plek waar hij even rustig kan chillen. Een belangrijke overwinning, maar we zijn er nog niet’, is te lezen op de Facebook-steungroep ‘Eugene verdient te blijven’.

“Hij heeft nu een nieuw bevelschrift gekregen, waardoor hij 30 dagen tijd heeft om zijn dossier in orde te brengen”, zegt Geert De Vulder, woordvoerder van DVZ, aan De Morgen. “Er zijn immers voldoende aanwijzingen voor integratie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER