Steven Vandeput (N-VA) over vliegtuigaankoop: ‘Ik krijg geen lobbyisten over de vloer’

Steven Vandeput © BELGA

In gesprek met De Zondag trekt minister van Defensie Steven Vandeput (50) in de aanval tegen de oppositie. ‘De kritiek is gewoon niet ernstig’.

Tijdens zijn interview met De Zondag gaat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) vooral in op de hervorming van het leger die hij doorvoert, met een kleiner, beter uitgerust leger van 25.000 man, en een investeringsplan van 9,2 miljard euro.

Hij geraakt met dat alles met zijn budget niet op de twee procent van het bbp, zoals de NAVO het wil.

‘Dat klopt. Maar het stijgt wel van 0,9 tot 1,3 procent. Verder konden we politiek niet springen vandaag. Zo eenvoudig is het’.

Een van de grote dossiers waar de minister over gaat, is de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen, goed voor ruim 3 miljard euro.

Dirk Van der Maelen, Defensiespecialist van de SP.A, vindt die aankoop zinloos. Je kan de vloot ook updaten, stelt hij.

Vandeput reageert volgens De Zondag ‘droog’.

‘Dat is Van der Maelen. Ik moet hem nog het eerste verstandige woord horen zeggen over militair materieel. Hij kent die dossiers niet. Onze F-16’s zijn gemaakt voor 8000 vlieguren. Dat stelt de fabrikant. Moet ik dat negeren? In 2023 zijn die versleten’.

Volgens Wouter De Vriendt (Groen) is de minister te weinig transparant in dat dossier, draait de lobbymachine op volle toeren maar weet niemand dat.

Vandeput (fel): ‘Het aanbestedingsdossier staat online. Kan je transparanter zijn? Ja, er zal wel een lobbymachine aan het werk zijn. De vraag is hoe je daarmee omgaat. Op mijn kabinet gelden duidelijke regels. Er is ook een transparantieregister’.

Krijgt hij lobbyisten over de vloer?

‘Neen. Ik wil geen contact met de industrie. Men weet dat ook’.

‘Dat De Vriendt eens één bewijs op tafel legt’

Hij windt zich op, merkt De Zondag.

‘Ja. Ik word kwaad hiervan. Die kritiek is gewoon niet ernstig. Ik moet mij telkens verdedigen tegen verdachtmakingen. Dat De Vriendt eens één bewijs op tafel legt. Dat hij eens één uitspraak van mij voorlegt waaruit blijkt dat ik een voorkeur heb voor een bepaald toestel. Maar neen, dat kan hij niet’.

Wat met de kernwapens in Kleine Brogel?

‘Ik zet mijn joker in. Ik heb niet de gewoonte te spreken over dingen die niet helemaal duidelijk zijn’.

Tot slot: volgens analisten gaat het terugdringen van IS in Irak-Syrië gepaard met meer aanslagen hier.

Vandeput: ‘Wij hebben geen informatie die dat bevestigt. Kijk: ons opzet was ervoor te zorgen dat IS geen zogenaamde safe havens meer zou hebben, geen grondgebied om aanvallen voor te bereiden of mensen structureel op te leiden. Dat lukt ook. Mosoel is heroverd. Raqqa ook. Je ziet dat vandaag aan de aanslagen hier. De werkwijze is anders. De aanslagen zijn niet meer zo georganiseerd als destijds Parijs en Brussel. Let op: de dreiging is niet voorbij. Er zijn nog steeds aanslagen, en er vallen nog steeds veel slachtoffers. Dreigingsniveau drie blijft geldig, en de militairen blijven op straat’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content