Direct naar artikelinhoud
#metoo

Gatz denkt aan meldpunt voor cultuursector

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) wil een meldpunt oprichten voor grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector.Beeld BELGA

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) wil een meldpunt in het leven roepen voor grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector. 

Een maand geleden, ver voor de zaak-Bart De Pauw Vlaanderen in de ban nam, lanceerde minister Gatz het idee om een meldpunt in te richten voor grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector. Hij heeft dat voorgelegd aan de sector, die tijd vraagt om erover na te denken. Dat verklaarde Gatz in De Zevende Dag. "Dit kan niet, het wordt veel te veel weggelachen en dat begrijp ik niet", stelde hij over het grensoverschrijdend gedrag.

Gatz benadrukte dat hij als voogdijminister niet te oordelen heeft over de beslissing van de VRT om de overeenkomst met Bart De Pauw te beëindigen, maar "wanneer er gegronde redenen zijn om dat te doen, is het goed dat er een duidelijke beslissing genomen is". 

'Grensoverschrijdend gedrag wordt te veel weggelachen. Dat begrijp ik niet'
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD)

Op de vraag of de beslissing niet te drastisch is, verwees hij naar het gerecht, maar hij benadrukte dat er op dat vlak geen compromissen gesloten mogen worden. "In een machtsrelatie is een toespeling niet onschuldig", zegt Gatz, die pleitte voor meer empathie voor mensen die met grensoverschrijdend gedrag geconfronteerd worden omdat dergelijk gedrag onder geen enkel beding toelaatbaar is.

Volgens de minister zijn er in de cultuursector voldoende kanalen om grensoverschrijdend gedrag te melden, nationaal het nummer 1712 en op bedrijfsniveau de preventieadviseur of vertrouwenspersoon. "Maar waarom worden die onvoldoende aangesproken?", vroeg hij zich af. 

Een van de mogelijke verklaringen is angst voor de toekomst. Een slachtoffer in een kleine organisatie kan zich de vraag stellen wat zo'n klacht betekent voor de verdere carrière. Een sectormeldpunt zou volgens de minister een oplossing kunnen zijn.