Roma verlaten gekraakte woning die te koop staat in Gent

© rr/nobels.be

Aan Palinghuizen in Gent is een woning die te koop staat, een tijdje ingenomen door krakers. De woning is volgens de eigenaars bemeubeld, maar niet meer bewoond. Ze staat sinds augustus te koop. De krakers hebben intussen het pand vrijwillig verlaten.

Bert Staes

Er is opnieuw een kraakincident opgedoken in Gent. Een rijwoning aan Palinghuizen die te koop staat werd in de nacht van zondag op maandag gekraakt en ingenomen door een groep mensen. De woning was bemeubeld, maar niet meer bewoond sinds eind augustus. Dat zegt eigenares Leen Van Wambeke.

Het pand werd ingenomen door krakers, bevestigt een woordvoerder van de Gentse politie. "We kunnen bevestigen dat het pand gekraakt is. We zijn volop bezig met nazicht", zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert.

Het korps reageerde met een persbericht: "We zijn ook voor deze kraak ter plaatse geweest en hebben proces-verbaal opgesteld en door de eigenaar werden een aantal meubels opgehaald. Het huis werd niet ontruimd en de politie meent dat het om een niet bewoond pand gaat."

"We hebben ook met de eigenaars afgesproken dat ze vanaf 16 november bij ons terecht kunnen voor het klachtmisdrijf cfr de nieuwe wet." De Gentse politie geeft ook meteen voor het eerst mee hoe ze de nieuwe kraakwet - die donderdag in werking treedt - zal toepassen.

LEES OOK: Zo zal de Gentse politie kraken aanpakken vanaf 16 november

Koffie drinken

De kraak aan Palinghuizen werd maandagochtend vastgesteld. De eigenaars en de makelaar contacteerden maandag zelf verschillende media. Eigenares Leen Van Wambeke: "Deze morgen of vannacht is het bezet door zeven Roemenen. Zondagavond zijn we er nog geweest rond 17.30 uur. Vanmorgen kreeg ik van een kuisploeg bericht dat er mensen lagen te slapen."

"We zijn er meteen naar toe gegaan en binnen gegaan en we hebben gevraagd weg te gaan. Ze zaten koffie te zetten met onze spullen en dronken uit onze koffietasssen. Onze matrassen lagen op de grond. Ze weigerden te vertrekken. Dan hebben we de politie gebeld. Die is toegekomen en heeft de identiteitskaarten opgevraagd. Maar ze zeiden ons dat ze niets konden doen."

LEES OOK: Huiseigenaars gebruiken media-aandacht als wapen tegen krakers

Domicilie

Het pand was nog bemeubeld, zegt de eigenares, maar niet bewoond. Dat was waarschijnlijk de reden waarom de politie zei niet te kunnen ingrijpen. De huidige wet bevat een juridische schemerzone die verschillende interpretaties van huisvredebreuk mogelijk maakt.

Bij panden die strikt gezien niet bewoond worden - zoals dit pand - voert men in Gent aan dat het woonrecht van de bezetters primeert.

"Het huis staat vrij sedert eind augustus", zegt de eigenares. "Mijn kinderen hebben er in gewoond tijdens hun studies. Die zijn nu afgestudeerd. De meubels staan er nog. Er staan bedden, kleerkasten, stoelen,... Maar er is niemand meer gedomicilieerd. De elektriciteit was wel nog aangesloten."

De nieuwe kraakwet treedt donderdag in werking, maar of de wet aan dit soort situaties veel verandert is onduidelijk. De tekst van de nieuwe kraakwet zegt duidelijk dat bij onbewoonde panden krakers bij een uitzettingsbevel altijd acht dagen de tijd krijgen om het pand te verlaten.

Is de woning wel duidelijk bewoond, dan kan de politie krakers wel meteen uitzetten. Er is nog een draaiboek in opmaak om afspraken te maken tussen politiezones en parketten over hoe dit juist vastgesteld moet worden. Dat is er nog niet. "Maar dat wil niet zeggen dat men de wet nog niet kan toepassen", zegt een woordvoerder van jusitieminister Koen Geens (CD&V).

Hoe dan ook is vanaf donderdag het bezetten van een pand, bewoond of onbewoond, een strafbare daad. Krakers riskeren dus sowieso een vervolging en kunnen een celstraf krijgen van acht dagen tot twee jaar en een boete.

LEES OOK: De nieuwe kraakwet: kraken is strafbaar, maar krakers hebben ook hun rechten

Uitlachen

De eigenaars van het pand aan Palinghuizen zeiden een kortgeding op te starten om een uitzetting van het pand te vragen. Maar rond 18 uur hadden de krakers het pand opnieuw verlaten.

Dit verklaarde de eigenares om 14 uur. "Wij zullen die mensen er de eerste dagen niet uitkrijgen. De verkoop van ons huis wordt tegengehouden. De openkijkdag kan niet door gaan en potentiële kopers worden afgeschrikt."

De eigenaars haalden "met toestemming van de krakers" een televisietoestel, een dvd-speler, matrassen en zetels weg uit het pand. "Maar verder mogen we niet meer binnen, zegt de politie. Omdat we de privacy van onze woning zouden schaden. Dat dit nog mogelijk is in 2017. Wij staan machteloos. Enorm frustrerend."

"Ik ben enorm verdraagzaam. Maar dit vind ik echt verschrikkelijk. De krakers stonden ons in ons gezicht uit te lachen. Ze wisten dat de politie hen niet weg kon jagen. Ik voel me in de steek gelaten door de Belgische overheid. Het is nu de zoveelste keer dat dit gebeurt. En het is nog altijd niet in orde. Ik begrijp het niet."

De eigenaars hadden naar eigen zeggen contact met iemand van het kabinet van burgemeester Daniël Termont. "Mijn man heeft medewerker aan de lijn gehad. Die zegt dat er niets kan gebeuren omdat er nog geen misdrijf heeft plaatsgevonden. Ik begrijp dat niet. Er heeft geen diefstal plaatsgevonden, zeggen ze. Maar ze gebruiken wel onze elektriciteit. Ik ga daar de rekening van krijgen."

Bij het kabinet van Daniel Termont werd enkel doorverwezen naar het parket van Oost-Vlaanderen.

Op Facebook kwamen op een getuigenis van de eigenares meteen verschillende oproepen tot geweld tegen de krakers aan Palinghuizen binnen. Twee weken geleden viel een knokploeg al een gekraakt pand aan het Stapelplein in Gent binnen. Een van de heefthoofden zit nog altijd in de cel.

Vrijgeleide

Immomakelaar Alain Michel Van Laerebeke van immo Nobels, begeleidt de verkoop van het pand: "Komende zaterdag zouden we een openkijkdag houden van 10 tot 12.30 uur. Maar deze morgen (maandag, nvdr) wilden zowel ik als de eigenaar ter plaatse gaan om alles in orde te krijgen. Tot onze verbazing waren daar meerdere personen aanwezig."

"De politie zei ons dat we zelf geen toetreding kregen tot het pand", zegt Van Laerebeke. "Als we met geïnteresseerde kopers de woning zouden willen betreden, hadden we toestemming nodig van de krakers. Daarom hebben we contact opgenomen met de media. Dat is kafka."

De makelaar maakt zich boos. "Het kan toch niet dat u zelf uw woning niet mag betreden, dat dit enkel mag met de goodwill van de krakers. Het kan toch niet dat elk bord 'te koop' een vrijgeleide wordt om een woning te kraken. Dat kan toch niet?"

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen