Videospeler inladen...

Moest Brugse priester melden dat hij afwist van zelfmoord­plannen kerkganger?

Een priester uit Brugge zal zich voor de raadkamer moeten verantwoorden omdat hij wist dat iemand zelfmoord zou plegen, maar niets heeft ondernomen om hem tegen te houden. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De priester beroept zich op het biechtgeheim en zegt dat hij niets mocht doen.

Een man uit Brugge die al langer kampte met depressies pleegde in oktober 2015 zelfmoord. Vlak voor zijn wanhoopsdaad telefoneerde hij een uur lang met een priester. Er zijn ook wat sms-berichten verstuurd.

De weduwe van de man ontdekte de sms'jes en heeft een klacht ingediend bij het parket. "Mijn man heeft de priester gezegd dat hij bij ons thuis uit het leven zou stappen", zegt ze in Het Nieuwsblad. "De priester kent ons adres en heeft helemaal niets ondernomen. Hij heeft zelfs de hulpdiensten niet verwittigd."

De priester moet morgen voor de raadkamer verschijnen, die kan beslissen om de priester voor de rechtbank te brengen.

De priester zelf zegt dat hij niets kon doen, en verwijst naar het beroepsgeheim. "Ik heb alles gedaan wat ik kon om hem te overhalen geen overhaaste beslissingen te nemen."

Biechtgeheim schenden is zware overtreding kerkelijk recht

Professor Kerkelijk Recht Rik Torfs (KU Leuven) begrijpt de beslissing van de priester. "Het biechtgeheim is absoluut", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Een priester die het biechtgeheim schendt krijgt één van de zwaarst mogelijke straffen in het kerkelijk recht: een excommunicatie. Dat betekent dat hij zijn beroep niet meer mag uitoefenen, en ook zelfs geen sacrament meer kan ontvangen."

Als de rechtbank de priester schuldig zou verklaren, heeft dat volgens Torfs verregaande gevolgen. "In dat geval wordt elke priester voortaan sowieso gestraft. Ofwel door de rechtbank, ofwel door de kerk zelf. Dan moet de priester kiezen welke straf hij het minst erg vindt."

Torfs denkt ook niet dat de priester veel had kunnen doen. "Als de man die zelfmoord heeft gepleegd niet zeker was van het biechtgeheim, zou hij de priester nooit hebben gecontacteerd. Nu heeft de priester tijdens het gesprek nog zijn best gedaan om de man te overtuigen van zijn plan af te wijken."

Dat het gesprek tussen de priester en de depressieve man via telefoon was, en niet in een biechtstoel is volgens Torfs geen probleem. "Normaal gezien biecht je in een biechtstoel, maar in uitzonderlijke omstandigheden kan het altijd en overal."

Videospeler inladen...

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op het gratis nummer van de Zelfmoordlijn, 1813 of op www.zelfmoordlijn1813.be.

Meest gelezen