Reportage legt belangenvermenging bij grote bouwprojecten aan kust bloot

© dji

Een reportage, die vanavond wordt uitgezonden in het Eén-programma Pano, legt belangenvermenging in verschillende grote bouwprojecten langs de kust bloot.

Dany Van Loo en Mark Maes

Onder andere het dossier voor de bouw van een nieuw casino in Middelkerke zorgde de voorbije maanden al voor heel wat gehakketak. Schepenen Liliane Pylyser-Dewulf (CD&V) en Michel Landuyt (Open VLD) zetelden in de jury die de ontwerpen beoordeelde en ook de neef van Dewulf maakte deel uit van het Consortium rond Napoleon Games. Volgens onderzoeksjournalist Wim Van den Eynde, auteur van onder meer de Keizer van Oostende, bestaat er wel degelijk een systeem van belangenvermenging bij het vergunnen van vastgoedprojecten aan de kust. “Wij zetten in de reportage alle elementen op een rijtje, zonder expliciet te gaan oordelen. Als Inifinity Games de vergunning had binnengerijfd, dan had dat de gemeente ruim 46 miljoen euro meer opgebracht” aldus nog Van den Eynde. “Alle aantijgingen hebben wij in het verleden al voldoende weerlegd en we distantiëren ons van alle verdachtmakingen”, klinkt het bij het schepencollege.

Ook in Koksijde

Ook burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde moet het in de uitzending ontgelden. Hij zou met zijn investeringsmaatschappij Domus Marcus betrokken zijn in de bouw van 339 luxueuze assistentiewoningen. Diverse bouwzaken zou hij in zijn eigen voordeel aangewend hebben omdat hij als burgemeester uiteraard op de hoogte was van de dossiers. Marc Vanden Bussche en zijn advocaat doen de bedenkingen af als indianenverhalen. “Een mix van tendentieuze berichten, halve waarheden en hele leugens. Dat de burgemeester investeert in zijn eigen gemeente, daar is niets mis mee”, zegt zijn advocaat. “Er is evenmin enig bewijs van belangenvermenging. Zolang hij notaris was heeft de burgemeester geen enkele keer mee beslist over stedenbouwkundige vergunningen. Ook in die periode waakte hij er scrupuleus over om iedere mogelijke belangenvermenging te vermijden.”

De reportage wordt uitgezonden om 21.30 uur op Eén

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen