UZ Universitair Ziekenhuis Gent.
Volledig scherm
UZ Universitair Ziekenhuis Gent. © Yves Masscho

Anorexiapatiënte (13) krijgt voedingssonde in luchtpijp in plaats van slokdarm en stikt: UZ Gent veroordeeld voor onopzettelijke doding

Het UZ Gent is vandaag door het hof van beroep in Gent schuldig verklaard aan onopzettelijke doding in een zaak rond een 13-jarig meisje met anorexia, dat stierf nadat via een fout geplaatste maagzonde voeding in haar longen terechtkwam. Het UZ werd veroordeeld tot een boete van 264.000 euro, waarvan 211.200 euro met uitstel.

45 reacties

  • wesley de saedeleer

    6 jaar geleden
    Na het plaatsen van een maagsonde moet je altijd extra controle uitoefenen dat ze zeket juist zit... indien onzeker, uittrekken en opnieuw plaatsen, of andere middelen qua controle maar nooooit voeding opstarten! #basisregels
  • Don Tessers

    6 jaar geleden
    Verzaakte controle? Normaal na plaatsen van een maagsonde controleer je met je stethoscoop en een aangesloten handluchtpompje op de maagsonde en bij inknijpen van de ballon, je lucht hoort ontsnappen in de maag. Bij geen geluid waarnemen zit de sonde dus verkeerd en moet je deze opnieuw inbrengen en weer een controle-handeling uitvoeren. De vraag blijft dus overeind: is er gecontroleerd maar slecht beoordeeld of is er van uitgegaan dat de sonde wel goed zit zonder dit te controleren?
  • Anthony van der Borght

    6 jaar geleden
    Ziekenhuizen als er een medische fout gebeurd. Zouden ze zelf moeten inzien dat de fout gebeurd is..
  • nina deyrne

    6 jaar geleden
    Waarom moeten wij altijd uitspraken doen over zaken waar men de details niet van kent.
  • Jean-Luc BARRA

    6 jaar geleden
    Deze artikels, zul je zelden of nooit, in franstalige kranten lezen. Daar gebeuren nooit zaken die het daglicht niet mogen zien.