© ies

Testresultaten asbestschool Moerbeke-Waas “geruststellend”

De eerste testresultaten naar asbestvervuiling in basisschool De Vlinderdreef in Moerbeke-Waas zijn geruststellend. Dat zegt burgemeester Robby De Caluwé (Open Vld). Vijf metingen op kritische punten vertonen geen schadelijke asbestvezels. De school blijft woensdag wel gesloten, tot alle stalen zijn geanalyseerd.

Asbestdeskundigen hebben in de basisschool een 40-tal stalen genomen. Die zijn nog niet allemaal geanalyseerd, maar de meetresultaten op 5 kritische punten zoals enkele vloermatten waar kinderen zijn overgelopen en een eettafel zijn geruststellend. “Op die plaatsen is geen asbest te bespeuren. De eerste tekenen zijn dus positief. Maar we wachten de volledige resultaten af”, aldus De Caluwé.

Gemeentelijke Basisschool De Vlinderdreef is dinsdagochtend gesloten nadat de politie een klacht binnenkreeg over het onoordeelkundig verwijderen van leien op een oud dak. Daardoor kwamen mogelijk asbestvezels vrij, wat een risico inhoudt voor de gezondheid van de leerlingen en het personeel. Experts onderzoeken met oppervlakte- en luchtstalen of er effectief vervuiling in het schoolgebouw is.

Volgens de eerste resultaten van de oppervlaktestalen is dat niet zo. “Dankzij de regenval was ik positief gestemd en was ik er gerust op. Maar we moeten zeker de luchtverontreiniging ook nog controleren. Dat gaan we beslist opvolgen.” Ondertussen is al het risicovol puin van het schooldomein verwijderd.

De school blijft woensdag gesloten. De gemeente Moerbeke-Waas voorziet opvang voor de 385 kinderen.

© ies

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer