VIDEO. Claude van Bevergem ‘helpt’ Bruggelingen met ruimtelijke ordening

Brugge maakt werk van een nieuw ruimtelijk beleidsplan en wil de stadskaart wel heel opvallend inkleuren. Niet met functies als wonen en werken, wel met beelden als de romantische stad en de vertuinde stad. De Bruggelingen hebben inspraak en om hen warm te maken, doet Claude van Bevergem enkele ‘voorstellen’.

KOEN THEUNS

Het ruimtelijk structuurplan, het document dat de grote lijnen van de ruimtelijke evolutie van de stad uitzet, dateert van 2006 en is volgens het stadsbestuur dringend aan herziening toe.

“Een van de problemen waarmee we nu geconfronteerd worden, is dat in het huidige structuurplan de ruimte is ingedeeld in sectoren met telkens een functie: ofwel wonen, ofwel werken, ofwel mobiliteit, ofwel groen, ...”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V). “Maar een beleid waarin alle functies gescheiden worden, voldoet niet langer aan de noden van de stad. Een stad is net de plaats waar alles samenkomt, waar je woont, werkt en ontspant op een zo kort mogelijke afstand.”

In plaats van te denken in functies wil het stadsbestuur voor het nieuwe ruimtelijk beleidsplan denken in stadsbeelden, zes om precies te zijn: de solidaire stad, de productieve stad, de ontspannen stad, de vertuinde stad, de veerkrachtige stad aan zee en de romantische stad. Op die manier kan er beter met de ruimte worden omgesprongen, vindt het stadsbestuur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen