Herstructurering bij De Lijn: “Ongerustheid bij het personeel is groot”

© BELGA

De plannen van openbaarvervoermaatschappij De Lijn om een herstructurering door te voeren, waarbij op drie jaar tijd 286 management- en bediendefuncties via natuurlijke afvloeiingen moeten verdwijnen, zorgen voor heel wat ongerustheid bij het personeel. Dat viel donderdag, na afloop van een ondernemingsraad, te horen bij de socialistische vakbond ACOD. De vakbond zal de plannen nu grondig bestuderen.

Op de ondernemingsraad van De Lijn werd woensdag een nieuwe structuur besproken, die voorziet in een daling van het aantal managementfuncties en bedienden. Op een totaal van 1.780 gaat het om 286 mensen. Maar er komen geen ontslagen: de herschikking loopt over drie jaar en wordt opgevangen met (brug)pensioen, spontane vertrekkers die niet worden vervangen en het niet verlengen van tijdelijke contracten. Ook zouden verschillende functies van de provinciale zetels verhuizen naar de hoofdzetel in Mechelen. Chauffeurs en technici zijn niet betrokken bij de operatie.

“Op de ondernemingsraad van donderdag is er meer toelichting gegeven, een concrete beslissing is er niet genomen”, zo zegt Tom Van de Vreken, de woordvoerder van De Lijn, na afloop van het overleg.

“We hebben een document van 106 pagina’s gekregen. We hebben nog niet alles kunnen doornemen, dus het is nog te vroeg om conclusies te trekken”, klinkt het dan weer bij Rita Coeck van ACOD.

© Victoriano Moreno

Op andere locatie werken

“Maar het gaat wel om een heel ingrijpend plan. Er is dus heel veel ongerustheid bij het personeel.” Zo vragen de medewerkers zich af of de natuurlijke afvloeiingen wel volstaan om de herschikking door te voeren. Ook het feit dat heel wat personeelsleden in een andere cluster of op een andere locatie zouden moeten werken, zorgt voor ongerustheid.

“Het sociaal overleg moet nog beginnen. Er zal nog heel veel besproken moeten worden, maar we gaan onze tijd ervoor nemen”, aldus nog Coeck, die nog niet over een staking spreekt. Ze stelt zich wel grote vragen bij de hele operatie. “Het werk zal de komende jaren zeker niet verminderen, het is dus zeer de vraag of dat wel met minder mensen kan.”

De vakbonden zullen op de volgende ondernemingsraad, op 21 december, een advies overmaken. De Lijn zal wellicht een beslissing over de reorganisatie nemen op de raad van bestuur van 24 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen