© BELGA

De politiek van Philips en ING is een verademing tegenover de bedrijven die voor het brugpensioen hebben gekozen

Philips Lighting in Turnhout schrapt volgend jaar alweer 78 banen. Vakbonden reageerden gisteren nogal gelaten op dat nieuws. Bij de fabrikant van klassieke gasontladingslampen zijn ze die ontslagrondes dan ook gewend. Tien jaar geleden werkten er nog 2.700 mensen bij de fabriek in Turnhout. Vandaag zijn dat er 700. Klanten kopen liever efficiëntere ledlampen, en die worden in Azië gemaakt. Over enkele jaren zal Philips Lighting in Turnhout in het beste geval nog een klein bedrijfje zijn dat lampen produceert voor pakweg tuinbouwers die voor hun groenten en planten de warmte van de Turnhoutse lampen boven de koude ledverlichting kiezen. Maar de grote dagen komen nooit meer terug.

Christof Willocx

Dat is erg, omdat veel mensen afscheid moeten nemen van hun jarenlange collega’s en van de fabriek waarvoor ze met hart en ziel hebben gewerkt. Toch is het een geluk bij een ongeluk dat deze onvermijdelijke herstructurering bij Philips Lighting plaatsvindt en niet bij een ander bedrijf. Want Philips is een van die bedrijven die hun uiterste best doen om de ontslagen werknemers een nieuwe job te bezorgen. Het stelt zijn gronden nu al twee jaar open voor allerlei startende bedrijfjes die innovatieve producten ontwerpen. Intussen zijn er onder de naam Open Manufacturing Campus al vijftien start-ups op de Philips-gronden in Turnhout gevestigd. Volgens de woordvoerder van Philips Lighting komt bijna 80% van de mensen die bij die start-ups werken van de noodlijdende lampenfabriek. Het personeel dat van Philips naar de start-ups gaat, wordt op kosten van Philips omgeschoold. Dat bespaart de maatschappij een heleboel werkloosheidsuitkeringen.

Ook ING België is wat dat betreft een voorbeeld. Tegen internetbankieren valt even weinig te beginnen als tegen ledlampen en dus kondigde de bank begin dit jaar aan dat tegen het jaar 2021 bijna 900 mensen worden ontslagen. Ook hier neemt de bank haar verantwoordelijkheid: ze maakt geen gebruik van de brugpensioenregeling, maar begeleidt en betaalt de omscholing van elke ontslagen werknemer zelf. Meer nog: 55-plussers die bij ING worden ontslagen, krijgen nog tot hun pensioen 60% van hun loon. De ontslagen werknemers mogen dat loon behouden als ze een andere job vinden. Veel ontslagen ING’ers gebruiken dat geld om een eigen zaak op te starten. En de 55-plussers die met de ING-premie toch thuisblijven, doen dat alvast niet op kosten van de maatschappij. De politiek van Philips en ING is een verademing tegenover de honderden bedrijven die in de voorbije jaren de gemakzuchtige en maatschappelijk stilaan onbetaalbare oplossing van het brugpensioen hebben gekozen.

Aan economische wetmatigheden valt niets te doen. U en ik gaan niet plots extra gasontladingslampen kopen of ons internetbankieren opzeggen om jobs te redden. Maar als bedrijven hun ontslagen werknemers sponsoren en intensief begeleiden naar een nieuwe job, blijven er een pak minder gefrustreerde mensen achter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER