"Ik ben uit de doden opgestaan, zoals ik altijd doe"

Robert Mugabe, de president van Zimbabwe, is levend en wel terugin het land nadat hij volgens sommige bronnen gestorven was in Dubai. Dat schrijft het persagentschap Reuters. Mugabe kwam in de luchthaven van Harare aan en stond de pers te woord. Hij kon het niet laten om in de lokale taal grapjes te maken over zijn dood. "Ja, ik was dood, het is waar. Ik ben uit de doden opgestaan, zoals ik altijd doe", reageerde hij.
(archieffoto)

Gisteren circuleerde het gerucht dat Mugabes vliegtuig, dat op weg was naar Oost-Azië, een landing had gemaakt in Dubai. De president zou onwel geworden zijn en had verzorging nodig, of erger nog: was bezweken aan zijn ziekte. Al gauw kopte The Southern Daily online (foto) "Robert Mugabe krijgt een beroerte, Mnangagwas is de nieuwe interim-president van Zimbabwe".

Onjuist, want de Afrikaanse leider dook op op de luchthaven van Harare. Hij bevestigde dat hij inderdaad in Dubai was geland, maar voor "een familiekwestie met een van zijn kinderen". Er kon zelfs een grapje aan af. Later vandaag heeft de 92-jarige Mugabe nog een afspraak met jongeren.

Mugabe werd in 1980 premier van het pasgeboren Zimbabwe en is sinds 1987 president van het land. Zimbabwe is na decennia met Mugabe aan het roer helemaal ingestort met een staatsschuld van 30 miljard dollar. Grote delen van de bevolking lijden honger. Mugabe leidt zijn land met harde hand. De afgelopen maanden valt het land ten prooi aan massabetogingen, rellen en stakingen.

Meest gelezen