Hardnekkige inbreker opnieuw opgepakt en onmiddellijk weer vrijgelaten

De hardnekkige inbreker die eerder deze week werd vrijgelaten na de zoveelste inbraak, is opnieuw gevat. Maar tot grote frustratie van de politie liet het parket weten dat de man opnieuw vrijgelaten kon worden. De politie heeft nu zelf een oplossing bedacht om te verhinderen dat hij opnieuw toeslaat.

mab

Met zijn 25 veroordelingen voor tientallen ­inbraken in sportclubs, scholen en scouts­lokalen heeft de notoire kantinedief Freddy Lambrecht (64) wellicht het langste strafblad van de Westkust. De politie was dan ook bijzonder ontstemd dat de Veurnse onderzoeksrechter de landloper opnieuw had vrijgelaten na de zoveelste inbraak waarbij hij op heterdaad werd betrapt.

Sinds de jaren 80 liep hij liefst 25 veroordelingen op. De inbreker heeft daardoor nog een ellenlange straflijst van veroordelingen openstaan. Toch besliste de onderzoeksrechter hem tot ieders verbazing opnieuw vrij te laten. “Wij betreuren dat deze persoon niet aangehouden blijft, maar de onderzoeksrechter hoeft daar in principe geen uitleg over te geven”, klonk het bij het Veurnse ­parket.

De politie, die de landloper al jarenlang uit de duinen moet plukken, is regelrecht ontstemd. De agenten zijn gefrustreerd dat de recidiverende inbreker – zonder vast adres – gewoon opnieuw zal kunnen toeslaan. “Wij vinden dat ­inderdaad onbegrijpelijk”, zei korpschef Nico Paelinck eerder deze week. “Omdat we weten dat hij zeker nieuwe feiten zal plegen. We kennen de man en zijn manier van werken maar al te goed. Hij is een gewoontemisdadiger, die al heel zijn leven niets ander doet dan dezelfde misdrijven plegen.”

Eigen oplossing

En nauwelijks twee dagen later kreeg de politie al gelijk. Gisteravond rond 21 uur kon de politie de man opnieuw oppakken in de Sint-Elizabethlaan in De Panne. Sinds zijn vrijlating op woensdag kon hij twee keer toeslaan. De ene keer in tennisclub van De Panne, de andere keer in een sportkantine, ook in De Panne. Hij bekende beide inbraken na een verhoor. Hij verbrijzelde in beide gevallen ruiten en stal er onder andere voedsel en drank.

Maar de parketmagistraat met dienst liet doodleuk weten dat de landloper zonder voorleiding voor de onderzoeksrechter kon beschikken. Maar dat laat de politie van de Westkust niet opnieuw gebeuren. Ze hebben nu zelf voor een oplossing gezocht. Hij zal dit weekend verblijven in crisisopvang in Nieuwpoort en vanaf maandag zal het OCMW van De Panne hem bijstaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen