© Photo News

Deense voetbalvrouwen sluiten overeenkomst met bond na premiecrisis

Het dispuut tussen de Deense voetbalvrouwen en hun federatie DBU over hun financiële vergoeding is verleden tijd. Dat heeft de Deense bond zaterdag bekendgemaakt. Er werden twee overeenkomsten gesloten. In de ene staat onder andere dat de bond per jaar ongeveer 270.000 euro meer in het vrouwenteam zal investeren. In het andere contract werd vastgelegd dat de premies met 60 procent verhoogd zullen worden.

Om hun ongenoegen over hun financiële vergoeding kracht bij te zetten, gingen de Deense vrouwen over tot een staking. Ze weigerden om een vriendschappelijke interland te spelen tegen Nederland en medio oktober daagden ze niet op voor een WK-kwalificatieduel met Zweden, de Europese Voetbalbond (UEFA) gaf Zweden uiteindelijk een 3-0 zege. Daarna kwam er een gedeeltelijke toenadering tussen de bond en de speelsters, zodat de volgende WK-kwalificatiematch tegen Kroatië kon plaatsvinden.

Eerder brak een soortgelijke discussie ook los in Noorwegen. Die resulteerde in een overeenkomst waarbij de Noorse voetbalvrouwen vanaf 2018 evenveel verdienen als hun mannelijke collega’s in het shirt van de nationale ploeg.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer