Erfpachthouder valt stadsbestuur aan: asbest gevonden op Stadsboerderij

Greenmarx, de erfpachthouder van de Stadsboerderij in Wilrijk, zegt dat de bodem van de boerderij sterk vervuild is. Een speeltuig voor kinderen is wellicht besmet met asbest.

cwil

Maandag staat het dossier van de Stadsboerderij op de agenda van de Antwerpse gemeenteraad. Het schepencollege wil de erfpachtovereenkomst van Greenmarx ontbinden, omdat het bedrijf de beloftes die het bij haar aantreden eind 2014 had gemaakt, niet heeft kunnen waarmaken.

Maar Pieter Marx van Greenmarx gaat nu in een persbericht in de tegenaanval, en zegt dat de stad bij het opstellen van de overeenkomst allerlei cruciale informatie heeft achtergehouden. “Wij wilden Antwerpenaren bijvoorbeeld groenten laten telen op de boerderij”, zegt Marx. “In 2015 hebben we echter ontdekt dat de bodem sterk vervuild was. De stad heeft de draagwijdte van die bodemvervuiling op voorhand verborgen gehouden en zelfs verkeerd voorgesteld.”

“Na de goedkeuring van de erfpachtovereenkomst heeft de stad ons onder druk gezet om de verantwoordelijkheid voor de sanering van deze vooraf bestaande vervuiling op ons te nemen. Nochtans was dit nooit eerder ter sprake gekomen. Niet tijdens de aanbesteding, en ook niet tijdens de contractbesprekingen.”

Greenmarx weigert om die sanering te doen, waardoor er volgens het bedrijf een conflictsituatie met de stad is ontstaan.

Asbest in speeltuig

Greenmarx zegt ook dat de stad asbestmateriaal heeft gebruikt bij de inrichting van het voor kinderen bestemde ‘Zintuigenpad met bijenhal’. “Daardoor is een buis die vol asbest zit, een speeltuig voor kinderen”, zegt Greenmarx.

De stad geeft toe dat er bij controles op de boerderij een buis is gevonden die vermoedelijk uit asbest bestaat. “Maar het gaat om gebonden asbest”, zegt Liesbeth Brzyk, woordvoerster van schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA). “Dat is niet schadelijk, zolang het speeltuig niet stuk gaat en zolang een persoon er niet langdurig aan wordt blootgesteld.”

“Het speeltuig is nu afgezet. Niemand kan er nog aan. En deze week wordt de buis verwijderd.”

Brzyk geeft ook toe dat de bodem van de boerderij verontreinigd is. “Maar daar hebben we nooit een geheim van gemaakt. De erfpachthouder moet enkel een sanering uitvoeren als het om een bijkomende vervuiling gaat, die hij zelf heeft veroorzaakt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER