Bestuurder die haar man het leven kostte is al drie keer veroordeeld voor dronken rijden. “Maar ik ben niet kwaad”, zegt Nancy

© ghl

© if

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Ligt motorrijder Eddy Lammens (46) uit Lochristi mee aan de basis van het ongeval dat hem in juni 2015 het leven kostte? Daarover buigt de politierechter zich. Vast staat dat de betrokken ­automobilist op het fatale moment niet voor het eerst dronken achter het stuur zat. Het leidde tot een emotioneel betoog van Lammens’ levenspartner in de rechtbank.

Sander Luyten

“Of ge nu twee, zes of zelfs twintig pinten op hebt: dronken achter het stuur kruipen, is nooit goed. Ik weet dat ge het niet opzettelijk hebt gedaan en ik ben niet kwaad, maar ik wil dat ge er lessen uit trekt. Wat ik heb meegemaakt, wenst ge uw ergste vijand niet toe. Hopelijk is het de laatste keer dat ge iemand anders en uzelf zo veel pijn doet.”

Dat zei een sterke, maar duidelijk geëmotioneerde Nancy Van Renterghem gisteren voor de Gentse politierechtbank. Daar stond de man terecht die door haar en het parket verantwoordelijk wordt geacht voor de dood van Eddy Lammens, de levenspartner van Van Renterghem. De motorrijder overleed in juni 2015 toen hij in de Pauwstraat in Lochristi tegen de wagen van de beklaagde knalde, toen die bij zijn schoonouders de oprit opreed.

Voorrang niet gegeven

De automobilist, die te veel had gedronken, moest voorrang geven. Toch is er discussie over de aansprakelijkheid. De toegelaten snelheid in de Pauwstraat is 70 kilometer per uur. De beklaagde houdt vol dat hij Lammens niet had gezien. En een getuige zag de motorrijder vlak voor het ongeval “met hoge snelheid” een auto inhalen die 70 reed. “Als het slachtoffer trager had gereden, waren de gevolgen misschien anders geweest”, klinkt het bij de verdediging.

De burgerlijke partij zegt dat een aanrijding ongeacht de snelheid fataal zou zijn, omdat de automobilist zo plots de weg dwarste.

Late excuses

Het parket vorderde zes maanden cel, 6.000 euro boete, twee jaar rijverbod en de verplichting om alle rijproeven opnieuw af te leggen. “Meneer reed voor de zoveelste keer geïntoxiceerd en is al drie keer veroordeeld voor alcohol in het verkeer. Opnieuw is duidelijk dat alcohol tot verminderde aandacht en dramatische feiten kan leiden”, zegt het parket. Op 8 januari 2018 doet de rechtbank uitspraak.

Finaal excuseerde de beklaagde zich voor het eerst bij de nabestaanden. “Ge hadt dat al eerder kunnen doen als ge wat durf of lef zoudt hebben”, reageerde de rechtbank.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen