Plooien tussen Antwerpse Groenen en SP.A weer gladgestreken na ’t Fornuis-incident

De nieuwe Antwerpse coalitie-lijst Samen, tussen Groen en SP.A, blijft behouden. Dat is de uitkomst van een lang gesprek tussen Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien en SP.A-kopman Tom Meeuws. Er leek een breuk te komen nadat bekendraakte dat Tom Meeuws verweven was met projectontwikkelaars. Net wat de nieuwe partij Samen de Antwerpse burgemeester Bart De Wever verwijt.

Arnout Gyssels

Tom Meeuws zet een punt achter zijn consultancycarrière, maar het kwaad is al geschied. De SP.A’er had het Antwerpse stadsbestuur hard aangepakt over de vele warme contacten met projectontwikkelaars. Hij sprak over een “paaitaks”. “Afwijkende bouwhoogtes of voluptueuze bouwvolumes, dat kan in een rechtstreekse onderhandeling met de schepen worden ­geregeld”, schreef hij.

Een kanonschot dat recht in zijn gezicht terugkaatste. Ook Meeuws heeft vaak contact met Erik Van der Paal, een directielid van Land Invest. Acht keer sprak hij af, vijf keer op restaurant en drie keer op café. Telkens betaalde Van der Paal de rekening. En laat Land Invest nu net de favoriete schietschijf zijn van zijn groene kartelpartners. De stadslijst diende zelfs een klacht in over de acte de présence van het Antwerpse bestuur op het verjaardagsfeestje van Van der Paal.

© BELGA

De groenen zijn dan ook totaal niet opgezet met Meeuws en zijn kameraadschap met de projectontwikkelaars. Dat hij in een Whatsapp-bericht aan een vertegenwoordiger van de firma beloofde alles uit te leggen op “een gezellig moment”, wrijft extra zout in de wonde.

- Bekijk hier het WhatsApp-bericht -

Samen-lijsttrekker Wouter Van Besien (Groen) roept Meeuws dan ook op het matje. “Ik heb gevraagd om samen te zitten, want ik wil weten wat er is gebeurd. Van a tot z. Samen staat voor eerlijkere, integere en transparante politiek en daar wijken we geen millimeter van af.” Een andere bron noemt het gedrag van Meeuws vlakaf “dom”.

Meeuws zegt dat hij zijn activiteiten als consultant al aan het afbouwen was en dat hij er nu extra vaart zal achter zetten. Maar het kwaad is dus al geschied. “N-VA kan elke kritiek van ­Samen over vermeende verwevenheid met projectontwikkelaars simpelweg pareren door te verwijzen naar Meeuws”, zegt politicoloog Carl Devos (UGent). “Het verweer van Tom Meeuws – dat hij niet kan beslissen over ruimtelijke dossiers – zal maar weinig mensen kunnen overtuigen. Het doet allemaal denken aan Amerikaanse toestanden, keihard op de man spelen en het bijna niet over de inhoud hebben.”

N-VA Antwerpen ziet daar geen graten in en wrijft zich al in de handen. “Je kunt je afvragen waar Samen voor staat”, zegt de woordvoerder van OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). “Elk om de beurt een tegengestelde mening geven over een dossier?”

Na het overleg tussen Wouter Van Besien en Tom Meeuws zijn de plooien gladgestreken. De lijst Samen blijft behouden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen