Stad Brussel verbiedt geplande betoging tegen politiegeweld

© ID/ photo agency

De stad Brussel gaat de protestmars van enkele “progressieve groeperingen” tegen “het politiegeweld van de voorbije weken” verbieden. Dat laat het kabinet van Brussels burgemeester Philippe Close weten. De manifestatie zou woensdag plaatsvinden.

Dirk Coosemans

De afgelopen betogingen in Brussel liepen uit de hand door toedoen van de politie. Dat is de mening van de beweging Campagne Stop Répression, die een aantal “progressieve en antikapitalistische groepen” omvat. “De ordediensten gebruikten disproportioneel geweld tegen de feestende Marokkaanse supporters”, klinkt het op de Facebookgroep over de eerste rellen van 11 november, na de wedstrijd Marokko-Ivoorkust. Vooral het geweld dat de politie bij de vieringen na de WK-kwalificatiematch tussen Marokko en Ivoorkust heeft gebruikt zou olie op het vuur gegooid hebben bij de jongeren, klinkt het bij de organisatie.

En dat politiegeweld moet aan de kaak gesteld worden, vindt de beweging. Vandaar was er een oproep om woensdag om 18.30 uur te betogen.

Close verbiedt betoging

Brussels burgemeester Philippe Close reageert nu met een verbod. Dat liet het kabinet van Brussels dinsdagmiddag weten in een persmededeling. De burgemeester roept op om niet ter plekke te gaan om te betogen. “Met dit verbod neem ik mijn verantwoordelijkheid als burgemeester op om verdere onrusten te voorkomen”, zegt Close.

De stad ontving geen officiële aanvraag voor de betoging tegen het politiegeweld. Op de vraag voor extra inlichtingen over de beweegredenen van de betoging gaven de organisatoren niet thuis.

De organisatoren van “Campagne Stop Répression” reageren op Facebook verbolgen op de beslissing van de Brusselse burgemeester. “De stad schendt een grondrecht van onze democratie”, luidt het. “We veroordelen met klem het verbod, net als de criminalisering van onze campagne in de media.” Ze leggen zich dan ook niet zomaar neer bij de beslissing. “We blijven vastberaden om deze bijeenkomst te houden en stellen ze uit tot zaterdag 2 december.”

Al drie keer rellen

In goed twee weken tijd is het in Brussel nu al drie keer tot zware rellen gekomen. Eerst met de Marokkaanse supporters, dan met de fans van YouTube-fenomeen Vargasss92, en vorige zaterdag nog tijdens een betoging tegen slavernij in Libië. Bij die laatste betoging trad de politie snel op en werden uiteindelijk 71 mensen opgepakt. Goed een derde kwam uit de streek van Aalst, en mogelijk ook uit Denderleeuw en Ninove, de rest was van Brusselse komaf.

LEES MEER (+).COMMENTAAR. “Als rellen op rebellie beginnen te lijken, wordt de situatie complex en gevaarlijk. Het is hoog tijd voor echt crisisoverleg”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen