© AFP

Pakkend: één jaar na drama eren Braziliaanse fans de slachtoffers van vliegtuigcrash

Honderden supporters van Chapecoense hebben dinsdag in Colombia een ceremonie bijgewoond, één jaar na het vliegtuigongeluk waarbij een groot deel van de selectie van het Braziliaanse team om het leven kwam. Ook in Chapeco werd het ongeval herdacht.

Het toestel dat de Braziliaanse ploeg op 28 november 2016 naar Medellin zou brengen om er tegen het Colombiaanse Atletico Nacional te spelen voor de Copa Sudamericana (de Zuid-Amerikaanse Europa League), stortte neer in Colombia. Daarbij lieten 71 van de 77 inzittenden het leven, bij wie negentien voetballers en de coach.

Tijdens het eerbetoon van dinsdag strooiden twee legerhelikopters duizenden rozenblaadjes uit over het centrale plein van de Colombiaanse gemeente La Union, zo berichtte de krant El Colombiano. La Union ligt vlakbij de heuvel, die nu Cerro Chapecoense genoemd wordt, waar het vliegtuig neerstortte.

De aanwezigen, onder wie vertegenwoordigers van Atletico Nacional, zagen hoe een gedenkplaat werd onthuld. Daarop staan de namen van de slachtoffers en de overlevenden. “De tragedie vernietigde deze droom en als teken van solidariteit en broederschap vroeg Atletico Nacional [de Zuid-Amerikaanse Voetbalconfederatie] Conmebol om de beker te geven aan ‘Chape’, de eeuwige kampioen”, zo staat te lezen op de plaat.

Voetballers en inwoners van La Union schreven berichten gericht aan de familieleden van de slachtoffers. Die berichten werden in een tijdcapsule gestoken, die naar het Braziliaanse Chapeco wordt gestuurd. Daar zal de capsule geopend worden bij de veertigste verjaardag van het ongeluk.

In Chapeco zelf werden om 1u15 ‘s nachts lokale tijd de kerkklokken geluid. Het was op dat moment, exact een jaar geleden, dat het vliegtuig neerstortte. De club zelf wenste niets te organiseren, maar opende wel de poorten van het Stade Arena Conda. Mensen maakten gretig gebruik van die mogelijkheid om te bidden op het veld. Er werden ook witte bloemen neergelegd in de middencirkel, terwijl de supporters zongen “Vamos Vamos Chape”. In de tribune werd een groot spandoek geplaats met de tekst “Voor altijd in onze geschiedenis en in ons hart”.

De herdenkingen in het stadion begonnen omstreeks middernacht waarna een processie volgde naar de kathedraal, waar een mis werd opgedragen aan het team. Op kop van de processie liepen verschillende familieleden van slachtoffers.

Burgemeester Luciano Boligon, die in het vliegtuig had moeten zitten maar op het laatste moment besliste in Brazilië te blijven, was ook aanwezig. “We gaan van een gevoel van intens verdriet stilaan over naar een gevoel van nostalgie en erkenning”, liet hij optekenen.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer