Direct naar artikelinhoud
Joegoslaviëtribunaal

Beklaagde overleden die gif innam tijdens zitting Joegoslavië-tribunaal

Slobodan Praljak (72), de Bosnische Kroaat die tijdens de zitting van het Joegoslavië-tribunaal gif heeft ingenomen, is overleden in het ziekenhuis in Den Haag.

Slobodan Praljak was tijdens de oorlog commandant van de Bosnisch-Kroatische troepen. Vandaag spraken de rechters in hoger beroep hun vonnis uit. De twintig jaar gevangenis die hij in eerste aanleg kreeg, werd bevestigd. Hij stond recht, protesteerde en dronk de inhoud van een klein glaasje leeg. "Ik heb zonet vergif ingenomen", zei Praljak. "Ik ben geen oorlogsmisdadiger. Ik ben tegen deze veroordeling." Hierop schorste de rechter de zitting en liet hij een arts komen.

Een traumahelikopter, ambulancedienst en de brandweer werden opgeroepen, de livestream op de website van het tribunaal werd meteen stopgezet. Drie uur nadat hij het gif innam, overleed Praljak in het ziekenhuis in Den Haag. Zijn dood is bevestigd door het tribunaal.

'Ik ben geen oorlogsmisdadiger, ik ben tegen deze veroordeling'
Slobodan Praljak, net na hij een flesje gif opdrink in het Joegoslavië-tribunaal

Wat Praljak precies geslikt heeft en hoe het gifflesje in de rechtszaal binnen is geraakt, is nog niet duidelijk. De gerechtelijke diensten in Nederland hebben een onderzoek geopend.

Het VN-hof zou volgens planning vandaag definitief uitspraak doen tegen zes hoge Bosnische-Kroaten Jadranko Prlic, Bruno Stojic, Slobodan Praljak, Milivoj Petkovic en Valentin Coric. Dat zijn onder anderen de ex-premier en vijf andere voormalige politieke en militaire kopstukken van de Kroatische Republiek Herceg-Bosna, een ministaatje ten tijde van de burgeroorlog in Bosnië. Ze stonden terecht wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.

Zuivering

Praljak en zijn collega's waren in 2013 al veroordeeld wegens hun bijdrage aan de campagne van 'etnische zuivering' gericht tegen Bosnische moslims. De straf van 25 jaar cel tegen voormalig minister van Defensie Prlic werd woensdag in hoger beroep ook gehandhaafd. Volgens de rechters was bewezen dat Prlic een belangrijke schakel was in het plan van de toenmalige Kroatische president Franjo Tudjman om een 'etnische pure' Kroatische staat te stichten.

De uitspraken tegen Praljak en de andere verdachten waren de laatste van het tribunaal. Het tribunaal, opgericht in 1993 door de VN, sluit volgende maand de deuren. Eind dit jaar verloopt het mandaat van het tribunaal.

Slobodan Praljak (rechts) eerder in de rechtszaal.Beeld EPA