Sneeuw kan ook blijven liggen in Vlaanderen: "Pas op voor gladheid op de weg"

De winter is in het land, en dat gaat donderdag gepaard met fikse en vaak winterse buien. In de Ardennen dikt het sneeuwdek met enkele centimeters aan en ook in Vlaanderen kan de sneeuw tijdelijk blijven liggen. Het KMI waarschuwt daarom voor gladheid op de wegen door sneeuwval of ijsplekken.

nadb

Het is overal uitkijken voor gladheid door rijm- of ijsplekken. Het KMI geeft code geel. Dat betekent dat "het zich verplaatsen van voetgangers, van fietsers en van het wegverkeer bemoeilijkt, vertraagd en gevaarlijk gemaakt wordt". "Hou daarom voldoende afstand en matig uw snelheid in het verkeer", klinkt het advies.

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal de gladheid van de wegen donderdagochtend nauwgezet opvolgen. Medewerkers voeren visuele inspecties uit en kijken op cruciale punten, waarvan bekend is dat er veel kans is op gladheid. "Dat zijn vooral op- en afritten van snelwegen en ook bruggen", zegt Veva Daniëls van Wegen en Verkeer aan VTM Nieuws. "Indien nodig staan we klaar om onmiddellijk uit te rijden om te strooien."

Ook woensdagnacht heeft het agentschap inspecties uitgevoerd. In Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant zijn de strooidiensten op bepaalde plaatsen uitgereden. In West- en Oost-Vlaanderen was dat niet nodig.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

- LEES OOK. Wat u zeker niét mag doen met uw auto tijdens de wintermaanden -

Donderdag krijgen we wisselvallig weer met fikse en vaak winterse buien. Ook een donderslag is mogelijk, voornamelijk richting kust. De maxima liggen tussen 0 en 4 graden in het binnenland en rond 6 graden vlak aan zee.

Donderdagavond en -nacht is het aanvankelijk nog wisselvallig met buien van (smeltende) sneeuw. In de loop van de nacht wordt het zo goed als droog vanaf het noordoosten, met enkele tijdelijke opklaringen en vorming van nevel of mist die kan aanvriezen. De temperatuur zakt naar waarden tussen -5 graden in de Hoge Ardennen en +1 graad aan zee.

Vrijdag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt, maar het blijft op de meeste plaatsen droog. Aan de kust en in het oosten van het land zijn enkele buien mogelijk, in de Ardennen onder de vorm van sneeuw. Het blijft relatief koud met maxima tussen -1 en +1 graad ten zuiden van Samber en Maas, en tussen +1 graad en +5 graden elders. 's Nachts gaat het vrijwel overal vriezen.

Zaterdag blijft het overwegend droog en wisselend tot zwaarbewolkt met maxima van -2 graden in Hoog-België tot +3 graden aan de kust. Tegen de avond kan er wat lichte regen vallen aan de kust.

Zondag trekt een regenzone vanaf het noordwesten over het land en wordt het zachter. 's Ochtends kan de regen in de Ardennen nog voorafgegaan worden door sneeuw. De temperaturen stijgen uiteindelijk tussen 3 en 10 graden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen