© *

Maak je graag foto's van je eten? Met deze tips lukt het beter

Instagram en Pinterest worden overspoeld met foto's van perfecte bordjes en mooi gedekte tafels, maar hoe maak je nu zelf zo'n leuke foto's? De Britse krant The Daily Mail vroeg het aan foodfotograaf Nicolas Ghirlando, die al tien jaar gerechten fotografeert voor verschillende magazines en met 'The Modern Husband' een eigen kookblog onderhoudt.

tib

Gebruik daglicht, is de eerste tip van Ghirlando. "Sterk zonlicht geeft harde schaduwen en kunstlicht binnen maakt je kleuren heel lelijk".

Let op met props en achtergronden. "Ze kunnen een foto mooier maken, maar alleen als ze goed gekozen zijn. Let er bijvoorbeeld op dat je geen stopcontacten of rommel mee in beeld brengt. En gebruik geen borden of kommen met brede randen, want die trekken alle aandacht naar zich toe, waardoor het eten kleiner lijkt".

Denk aan je compositie. "Denk aan de regel waarin je een beeld in drie verdeelt, zowel verticaal als horizontaal. Waar die lijnen elkaar raken, dat zijn de gouden punten waar je oog naar kijkt. Maak er gebruik van".

Als je voedsel weinig stuctuur heeft, zoals een curry of een lasagne, heb je hulpmiddelen nodig. "Gebruik borden, kommetjes, planken en kleur: je hebt sterke vormen nodig om het beeld aantrekkelijk te maken".

Je bord hoeft niet perfect te zijn. " In realiteit zet je zelden een bord op tafel zonder wat saus of wat kruimels te morsen. Die dingen voegen verhaal toe aan je foto en maken ze menselijk. Een lepel met saus, bijvoorbeeld, kan iets extra geven".

Je eten moet echt lijken. "Overdrijf niet, je bord moet er niet uitzien alsof het uit een fabriek komt. Zolang het niet verbrand is of op een papje lijkt, maakt het niet uit dat je cake wat gebarsten is of je kippenboutjes een rare vorm hebben".

Een beetje bewerken kan je foto mooier maken, maar ook daar geldt de regel dat overdaad schaadt. "Maak de donkere delen iets lichter en stel het contrast misschien iets scherper, wees niet bang om te experimenteren met Photoshop".

Je moet niet altijd foto's van een afgewerkt gerecht tonen. "Soms kan een beeldje van de indrediënten net zo veel zeggen. Ik wissel graag af tussen ingrediënten en afgewerkte gerechten".

Overdrijf niet. "Laad je bord niet te vol. Dingen zien er op foto al snel zwaarder en rommeliger uit dan voor het blote oog".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer