© carlo coppejans

Opgepast voor gladheid op Belgische wegen: “Pas je rijstijl aan”

De toestand op de Vlaamse wegen is na de hevige winterprik van donderdag genormaliseerd. Al kan het vrijdagochtend op kleinere wegen wel nog glad zijn, zo meldt het Agentschap Wegen en Verkeer.

“Donderdagavond is het nog tot 21 uur moeilijk geweest op de weg, maar nadien heeft de verkeerssituatie zich hersteld. Met uitzondering van West-Vlaanderen, waar nog een dodelijk ongeval plaatsvond”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

Afgelopen nacht verliep dan weer zonder incidenten. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer werd er in heel Vlaanderen zo’n duizend ton zout gestrooid. “De toestand op de weg is momenteel normaal, met uitzondering in de Vlaamse Ardennen. Daar ligt de wegdektemperatuur nog onder nul”, laat het Agentschap nog weten. Volgens het Verkeerscentrum verloopt de ochtendspits alvast zonder noemenswaardige incidenten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens het KMI is het vrijdagochtend over het hele land opletten voor aanvriezende mist, alsook rijm- en ijsplekken. In de kuststreek en in het zuidoosten van het land vallen er nog enkele winterse buien. “We kunnen dus alleen maar aanraden om voorzichtig te rijden, want het kan plaatselijk glad zijn”, besluit Bruyninckx.

© Yorick Jansens

Later vrijdag wordt het, na het verdwijnen van de laaghangende bewolking of aanvriezende mist, overwegend droog met opklaringen en bewolkte perioden. Enkel aan de kust en in het oosten kan er mogelijk nog een (smeltende) sneeuwbui vallen. De temperaturen klimmen niet hoger dan -1 graad in de Hoge Ardennen en +4 graden in het westen van het land. De noordelijke tot noordoostelijke wind is overwegend zwak tot tijdelijk matig.

Vanavond en volgende nacht wordt het rustig, koud en eerst licht bewolkt. Het koelt daardoor goed af en we bereiken minima tussen -7 en -4 graden in de Ardennen alsook in de Kempen en tussen -4 en -1 graden. In de loop van de nacht vorming van lage bewolking en aanvriezende mist met kans op rijmplekken. De wind is zwak uit veranderlijke richtingen.

Zaterdag wordt, na een koude nacht, wisselend tot zwaarbewolkt maar overwegend droog. Vanuit het noordwesten nadert een warm front ons land waardoor we in de loop van de namiddag of tegen de avond aan de eerste regen verwachten aan de kust. Aan de voorzijde van deze storing blijft het echter relatief koud met maxima tot 6 graden aan de kust, rond 2 graden in het centrum en in de buurt van of net onder het vriespunt in de Hoge Venen. Er staat een zwakke wind uit zuid tot zuidwest, aan zee een eerder matige westen- tot noordwestenwind.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER