© Hollandse Hoogte

STANDPUNT. “Zorg ervoor dat technische beroepen wat hipper worden. Dan zullen de sollicitanten vanzelf komen”

Dat bedrijven het moeilijk hebben om technisch geschoold personeel te vinden, is niet nieuw. Al jaren doet de sector inspanningen om jonge mensen warm te maken voor een technische job en ook in het onderwijs worden leerlingen steeds vaker aangemoedigd om een technische opleiding te volgen.

Patrick Van de Perre

De kans op een vaste en goedbetaalde baan na dergelijke opleiding is immers groot. En dat is toch wat de meeste mensen graag willen. Werkzekerheid en een goed loon staan voor veel schoolverlaters nog altijd hoog op het verlanglijstje.

En toch schreeuwen steeds meer bedrijven om personeel. In het najaar van 2013 gaf 21% van de Vlaamse bedrijven aan dat er een krapte was op de arbeidsmarkt. Vandaag gaat het om maar liefst 51%. Dat is een cijfer om duizelig van te worden.

Vooral in Antwerpen, waar de jeugdwerkloosheid hoog ligt en veel jongeren geen uitzicht hebben op een baan wanneer ze de schoolpoort definitief achter zich laten. Uitgerekend in deze stad is technicus het grootste knelpuntberoep.

Bedrijven vragen het onderwijs om meer inspanningen te doen om jongeren warm te maken voor een technisch beroep. Niet ten onrechte. Want ondanks campagnes om de sector aantrekkelijker te maken bij jongeren, is het aantal dat daadwerkelijk voor een technisch beroep kiest nog steeds te klein.

Het lijkt erop dat jongeren vaak het besef niet hebben dat er een enorme behoefte is aan dergelijk personeel en ze weten evenmin wat de taak van technicus precies inhoudt. En daar moet het onderwijs een rol gaan spelen. Nog meer dan het dat nu al doet.

Geef jongeren al tijdens hun schoolloopbaan de kans om kennis te maken met de bedrijven die schreeuwen om personeel. Laat hen een dag of langer meedraaien, zodat ze kunnen zien of het ze bevalt. Noem het een stage of een schooluitstap. Het maakt niet uit. Als ze maar naar die bedrijven gaan.

Wie achteraf beslist dat een loopbaan in de industrie niets voor hem of haar is, weet dan tenminste waarom. En dergelijke kennismaking kan veel andere jongeren in een richting duwen, waar ze tot dan misschien zelfs het bestaan niet van afwisten.

Dergelijke stages zorgen er ook voor dat het vooroordeel omtrent technische opleidingen verder afneemt. Kinderen en hun ouders willen het beste voor de toekomst. Terecht. Maar die toekomst loopt niet voor iedereen via een universiteit of een hogeschool.

De tijd dat sleutelen aan een machine minder gewaardeerd wordt dan een baan op kantoor, voor zover dat ooit het geval is geweest, is voorbij. Zorg ervoor dat technische beroepen wat hipper worden dan ze nu in de ogen van veel jongeren zijn. Dan zullen de sollicitanten vanzelf komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER