© REUTERS

Ex-veiligheidsadviseur Trump heeft onderzoek naar veronderstelde “collusie” met Rusland gedwarsboomd

Michael Flynn, de vroegere nationale veiligheidsadviseur van de Republikeinse president Donald Trump, heeft het onderzoek naar de veronderstelde “collusie” tussen de campagne-Trump en Rusland “belemmerd”, zo staat in de beschuldigingen die speciaal aanklager Robert Mueller heeft opgesteld.

“De weglatingen en valse verklaringen van Flynn hebben het lopende onderzoek van de (federale) FBI belemmerd en (hebben) reële gevolgen gehad”, luidt het.

Flynn heeft eind 2016 de Russen “gecontacteerd” “op vraag van een zeer hoge verantwoordelijke” van het team-Trump, zegt de aanklacht ook.

Mueller verwijt de gepensioneerde generaal ook te hebben gelogen omtrent conversaties die hij heeft gevoerd met diplomaten, onder wie de Russische ambassadeur in Washinghton. Hij heeft weggemoffeld dat hij heeft geprobeerd een stemming in de Veiligheidsraad omtrent de kolonisering door Israël te beïnvloeden. Die manoeuvres waren bedoeld om de toenmalige Democratische president Barack Obama te verzwakken.

“Op 22 december 2016 heeft een zeer hoge verantwoordelijke van het presidentiële transitieteam Flynn gevraagd functionarissen van buitenlandse regeringen, met inbegrip van die van Rusland, te contacteren om hun standpunt omtrent de resolutie te kennen en om deze regeringen te beïnvloeden teneinde de stemming te vertragen of ze laten mislukken”, zegt de speciale aanlager.

De door Trump ontslagen vroegere FBI-directeur James Covey, die het onderzoek leidde, heeft op Instagram met een bijbelvers op de jongste ontwikkelingen gereageerd: “Maar laat het recht als water golven, en gerechtigheid als een immer vloeiende beek”.

# Belga context View full context on [BelgaBox]

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer