Marokkaanse prof vrijgelaten: “Surrealisme op zijn Belgisch”, Francken ziet geen fout

De Marokkaanse professor Abdelkader Hakkou, die sinds vrijdagnacht in het gesloten centrum van Steenokkerzeel was ondergebracht en zondagmiddag is vrijgelaten, had nooit opgesloten mogen worden. Dat zegt ULB-rector Yvon Englert, die met Hakkou de pers te woord stond. “Dit is surrealisme op zijn Belgisch”, omschreef hij de feiten.

gjs, adm

Abdelkader Hakkou reisde vrijdag naar België, omdat hij bij een onderzoeksproject betrokken is waar ook de Franstalige universiteit ULB aan meewerkt. Zijn paspoort en visum gaven hem al verschillende keren toegang tot het Belgisch grondgebied, maar vrijdag liep het fout. Volgens de prof begreep de politieagent die hem op de luchthaven van Charleroi controleerde het motief van zijn reis niet.

© BELGA

Eerder nog stelde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dat “er geen fout is gebeurd” bij de opsluiting. “De man had een Frans visum en het was een toeristenvisum. Hij had niet genoeg geld op zak en zijn reisdoel was ook niet duidelijk”, zegt Francken aan VRT NWS.

Wet toegepast

“Onze grenspolitie bewaakt de buitengrens van Schengen en heeft dat in dezen gedaan op een heel correcte manier. Als er drie voorwaarden niet vervuld zijn, dan krijg je geen toegang tot het grondgebied en word je vastgehouden in het gesloten centrum van Steenokkerzeel”, zegt de staatssecretaris. “Dus onze mensen hebben geen fout gemaakt, hebben de wet toegepast en die geldt voor iedereen, professor of geen professor.”

© BELGA

Financiering?

“Wij betwisten niet dat zijn documenten niet helemaal waren wat ze hadden moeten zijn, maar dat rechtvaardigt nog geen opsluiting en een uitwijzingsprocedure”, reageert ULB-rector Englert. “Een eenvoudig telefoontje had voor de nodige inlichtingen kunnen zorgen.”

Englert benadrukt dat Hakkou in het kader van een universitair samenwerkingsproject naar België gekomen is, dat gefinancierd wordt door de federale overheid. “Dit is dus surrealisme op zijn Belgisch”, vindt Englert. Volgens de rector is het niet de eerste keer dat genodigden aan de grens worden tegengehouden. “Ik keur dit klimaat af waarbij de universiteit gehinderd wordt in het uitdragen van haar universalistische visie en dat België een negatief imago geeft. We moeten wakker worden.”

Nog naar eigen zeggen is de professor al “vijf à zes” keer naar ons land gekomen met hetzelfde visum en paspoort. De professor is ook de vicevoorzitter van een Marokkaanse universiteit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen