© EPA-EFE

Verdacht pakje bij kerstmarkt Potsdam was bedoeld om DHL te chanteren

Het verdachte pakje dat vrijdag werd gevonden nabij de kerstmarkt van Potsdam in Duitsland, had niets te maken met terrorisme, maar was bedoeld om koerierbedrijf DHL af te persen. “Het pakket was volgens de laatste bevindingen van de politie wel degelijk gevaarlijk. Bij explosie had dit ernstige gevolgen kunnen hebben”. De politie vraagt de bevolking om alert te zijn, mogelijk zijn er nog van die pakketten verstuurd.

adm

Dat zegt de Brandenburgse minister van Binnenlandse Zaken, Karl-Heinz Schröter (SPD). De daders eisten een miljoen. Enige tijd geleden kwam in Frankfurt een gelijkaardige zending aan.

Het pakketje was echter niet zo onschuldig als eerst werd aangenomen. Zo zaten er spijkers en vuurwerk in. “Het pakket was volgens de laatste bevindingen van de politie wel degelijk gevaarlijk. Bij explosie had dit ernstige gevolgen kunnen hebben”, zegt Schröter nog. Het explosief werd met een kleine ontploffing onschadelijk gemaakt.

© AP

Brief

In het pakket vonden speurders nog verschillenden stukjes papier. Na wat puzzelwerk troffen de speurders een QR-code aan. Zo’n code is een vierkante markering met witte en zwarte blokjes die uitgelezen kan worden met QR-codescanners of een app op een smartphone. Vaak zitten achter zo’n codes webadressen.

“De QR-code verwees naar een versleutelde pagina op het internet en bevatte een afpersingsbrief voor DHL”, zei politiecommissaris Hans-Jürgen Mörke.

In die brief zegt een onbekende dat hij nog meer van die pakketbommen gaat sturen naar willekeurige adressen, als zijn eisen niet ingewilligd worden.

© EPA-EFE

De onderzoekers gaan ervan uit dat de dader uit de regio Berlijn of Potsdam komt. Ze nemen de dreiging ernstig en gaan ervan uit dat er mogelijk nog pakketten verstuurd zijn of gaan worden.

DHL zelf weigert voorlopig alle commentaar en stelt het onderzoek af te wachten. De Duitse politie is nu op zoek naar getuigen en vraagt de bevolking alert te zijn.

Wat is er gebeurd?

Vrijdag werd in Potsdam een kerstmarkt ontruimd nadat een pakjesdienst bij een apotheek in een straat nabij de markt een pakket van 40 op 50 centimeter met een verdachte inhoud afgeleverd had. Het bevatte een cilindervormig voorwerp met kabels, batterijen, een rotje en spijkers. Toen de apotheker het pakje opendeed en de draden zag, alarmeerde hij meteen de politie.

De kerstmarkten in de Duitse staat Brandenburg, waar Potsdam gelegen is, blijven ondertussen open, maar de veiligheidsmaatregelen zijn wel opgedreven. De politie heeft extra manschappen ingezet.

Overigens houden de Duitse autoriteiten sowieso een verhoogd toezicht op de kerstmarkten nadat vorig jaar een man in Berlijn op een kerstmarkt inreed. Bij die aanslag kwamen twaalf mensen om en raakten nog eens 56 anderen gewond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER